Porodilišta u RS (VIDEO)

2402

Svjetska zdravstvena organizacija jasno je definisala postupke za koje se dokazano smatra da su štetni ili neefikasni tokom trudnoće i porodjaja. Međutim, da rodilišta u RS ne poštuju važne preporuke dokazuje i podatak da su porodilje i dalje osuđene na postupke poput klistira, brijanja stidnih dlaka te ležećeg položaja za vrijeme poroda. Na UKC RS se pravdaju da situacija ide na bolje, ali s druge strane ističu da porodilje prihvataju samo one preporuke koje njima odgovaraju.

Epiziotomije koje su nekada bile 98 odsto na našoj Klinici, sad su smanjene na 66 odsto. I to se smanjilo drastično s tim da SZO predlaže od 10 do 20 odsto da bude epiziotomije. Ali isto tako, naše trudnice uzimaju ono što im se sviđa od preporuka SZO. Ne sviđa im se to da fiziološku trudnoću i porod vode babice. U zemljama EU ginekolog se i ne vidi, sve ostalo rade babice. Što se tiče ultrazvučnog pregleda, SZO preporučuje tri ultrazvučna pregleda, a naše trudnice bi, po mogućnosti, bile svakih pet dana na ultrazvuku da vide kako to bebica izgleda. To znači da se ta pravila ukrštaju – rekla je za Elta 1 HD načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS, prof. dr Vesna Ećim Zlojutro.

Naša sagovornica dalje pojašnjava da sama građevinska struktura Kliničkog centra, odnosno postojeće porodjajne sale ne dozvoljavaju da se primjenjuje većinu onoga što preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Kod nas su porodjajne sale po dva kreveta i tako imamo tri sale i dva sa po jednim. U određenim situacijama, mi pacijentkinjama kažemo da ustanu i idu spontano do toaleta. Dakle, ne postoji mogućnost da se porode u stojećem ili čučećem položaju? Do sada nijedna pacijentkinja nije izrazila želju da se porodu u nekim od tih položaja. Čak se smatra da je sigurnije ako legne – rekla je ona.

Ono što smo primjetili jeste da porodilje najčešće ukazuju na neadekvatan odnos medicinskih radnika prema njima. Da li ste vi uvidjeli taj problem?

– Smatram da je apsolutno individualno i zavisi od kućnog vaspitanja. Ne mogu da kažem da nema neugodnih i neprijatnih situacija. S druge strane, ljekar je apsolutno nezaštićen na svom mjestu. Mi odavno tražimo i da se uvede zakon o doktorskom radu da ne može neko sa ulice da dođe da napada, jer se isto tako i u Americi i u EU čeka i po dva do tri sata za intervencije, da se za pregled čeka i do četiri mjeseca i nema nikakve agresije. Nažalost, ne mogu reći da toga ne postoji – tvrdi Prof. dr Vesna Zlojutro.

Udruženje građana DRIP nedavno je sprovelo on line anketu koja pokazuje neujednačen i neadekvatan pristup dojenju od strane medicinskih sestara na UKC RS. Iz DRIP-a poručuju da je poražavajuć podatak da je samo 28 odsto žena uspješno počelo dojiti u porodilištu, zahvaljujući medicinskom osoblju. Na Kliničkom centru se pravdaju da je najveći problem nedostatak kadra.

– Da nema dovoljno vremena posvećeno porodilji, ne u porodilištu jer ona tu provede dva sata, već na odjelu babinjara, nema samim tim što imamo oko 60 kreveta i dvije babice na svakom odjeljenju. Imamo nedostatak kadra, koji se može posvetiti porodljili i objasniti joj sve o dojenju, održavanju dojki. Da li po vama trudnice trebaju znati sve o dojenju prije nego što dođu u porodilište? Mnoge stvari trebaju da znaju – kaže ona.

– Dešavalo se da je dr Višekruna jednu knjigu izdao i ta knjiga je djeljenja porodiljama. Na izlasku smo pronašli dosta bačenih tih brošura u kantama – rekla je.

Prije dva mjeseca, Prof. dr Vesna Ećim Zlojutro imenovana je za novog načelnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS. Do sada, kako kaže, pod njenim vođstvom nije bilo konkretnijih promjena. Najavljuje da će se u prvom redu zalagati da tokom porodjaja uz ženu budu dvije bliske osobe. I samo njima bi se, ističe, davale važne informacije o porodilji.

Autor: Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA