I ponedjeljak vanredna sjednica o popisu na zahtjev SNSD-a

441

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održaće u ponedjeljak, 30. maja, vanrednu sjednicu na kojoj će raspravljati o jedinstvenoj obradi podataka popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine, potvrđeno je Srni iz Parlamentarne skupštine BiH.

Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, a njen početak je u 10.00 časova.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac rekao je danas ranije Srni da su poslanici tog kluba iskoristili poslovničku mogućnost i podnijeli zahtjev za sazivanje hitne sjednice ovog doma na kojoj bi se raspravljalo o informaciji Savjeta ministara BiH u vezi sa odlukom o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

– Prema članu 68 Poslovnika Predstavničkog doma, ukoliko najmanje pet poslanika iz opravdanih razloga uputi zahtjev za sazivanje hitne sjednice, predsjedavajući saziva sjednicu u roku od tri dana od dana prijema zahtjeva – zaključio je Košarac.

Košarac je naglasio da su poslanici SNSD-a u parlamentu BiH, podnoseći zahtjev za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma, imali u vidu činjenicu da Vlada Republike Srpske smatra Jukićevu odluku nezakonitom, da je, kao takvu, ne prihata i da zahtijeva da Jukićeva odluka bude stavljena van snage.

– Imamo snažnu argumentaciju iz Zavoda za statistiku Republike Srpske, prema kojoj je ova odluka nezakonita i štetna, kao i pismo predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću i njegovim zamjenicima Mirku Šaroviću i Vjekoslavu Bevandi, u kome se navodi da je Savjet ministara BiH nadležan i u obavezi da razmotri nezakonitu odluku gospodina Jukića, da je stavi van snage i da postavi pitanje odgovornosti direktora Agencije za statistiku BiH za donošenje nezakonitih odluka – rekao je Košarac.

Jukić je donio odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiuku, prema kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirano kao rezidentni stanovnici.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA