Poljoprivrednici traže uvođenje prelevmana na strane proizvode

375

Poljoprivredni proizvođači iz Republike Srpske i Federacije BiH zahtijevaju od institucija BiH da hitno uvedu mjere zaštite domaće proizvodnje, odnosno prelevmane na uvoz poljoprivrednih proizvoda u stoodstotnom iznosu od subvencija u zemlji izvoznici.

– Ovaj zahtjev je opravdan jer zemlje, izvoznice imaju pogodnosti poput povrata od 25 do 75 odsto uloženog kapitala, kredite na 25 do 30 godina uz višegodišnje grejs periode, subvencionisane kamate, podsticaje od 300 do 800 evra po hektaru i druge, istakli su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Banjaluci predstavnici Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske i Seljačkog saveza Federacije BiH.

Oni su pojasnili da je BiH po osnovu prelevmana prošle godine naplatila 15 miliona KM, te da bi ta sredstva sigurno bila veća kada bi bili uvedeni prelevmani za meso, voće, povrće, mlijeko i mliječne prerađevine, a od čega bi bilo korisno stvoriti agrarni fond.

Poljoprivrednici zahtijevaju i plavi dizel na nivou BiH do 1. jula, sezonska ograničenja na voće i povrće, obavezno deklarisanje robe na mjestima prodaje, te zaštitu uvoza svih kategorija svinjskog i junećeg mesa, svježeg i smrznutog iz EU i zemalja CEFTA po tarifnim oznakama koje su ranije dostavljene institucijama.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da ih je neodgovorna politika institucija BiH prema domaćem agraru prisilila da sami prouče međunarodne ugovore, te da su zaključili da postupci nadležnih institucija nemaju uporišta ni u jednom sporazumu.

– Nijedan međunarodni ugovor koji smo potpisali ne zabranjuje niti nam ograničava uvođenje bilo koje mjere zaštite domaće primarne i prerađivačke industrije, napomenuo je Marinković.

Predsjednik Seljačkog saveza FBiH Hasan Nurkić rekao je da se zakoni o podsticajima u entitetima ne poštuju, te naveo da podsticaji u FBiH čine od tri do šest odsto budžeta, a u Srpskoj minimum šest odsto.

– Ukupno je u BiH oko 150 miliona KM, a samo iz jedne proizvodnje na prelevmanima bilo bi više od 200 miliona KM, rekao je Nurkić.

Poljoprivrednici očekuju da nadležne instistucije uvaže njihove zahtjeve i pristupe zaštiti domaće poljoprivrede i prerađivačke industrije, te da ih odluka neće prisiliti na radikalnije mjere s ciljem očuvanja vlastitte proizvodnje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA