Počinje 19. Teatar fest

671

Šest predstava iz regiona, jedno novo domaće ostvarenje i kao šlag na torti, za završnicu – gala koncert zvijezda Beogradskog baleta prevođena Konstantinom Kostjukovim.

Tako bi ukratko trebalo da izgleda 19-ti Teatar fest simboličnog naziva “Ovdje i sada”. Iako se u takmičarskom dijelu programa pojavljuje samo jedna predstava manje nego prošle godine, pročulo se kako je Teatar fest po kvalitetu lošiji nego ikad.

Dovela sam najbolje od najboljih, tvrdi selektor ovogodišnjeg Teatar festa, glumica Ljiljana Čekić. Željela je, kaže, da Banjalučani vide “Mariju Stjuart”, a da se festival završi mjuziklom, ali to na maloj kamernoj sceni tehnički nije izvodljivo.

– Svi relevantni kritičari tvrde da su tri najbolje u Srbiji, tri predstave Narodnog pozorišta – jednu od te tri sam selektovala kod nas, imala sam u planu još jednu, ali ta druga nije mogla. “Bela kafa” će sigurno zablistati na našoj sceni – rekla je glumica i selektor Teatar festa Ljiljana Čekić.

Kad je Ban pravio 1934. godine pozorište, to je bila ogromna scena za tadašnju malu Banjaluku, priča, umjetnički direktor pozorišta, glumac Aleksandar Stojković. Vlada je svoje rekla – da para trenutno za novu zgradu ili scenu nema, ali ipak, pita se naš proslavljeni glumac i umjetnički direktor NPRS – kako je moguće da Makedonija uloži 41 milion evra u svoje novo pozorište kada ništa finansijski ne stoji bolje od nas.

– Kultura može mnoga vrata da otvori. E, sad samo da objasnimo ovima našima da kultura može da otvori mnoga vrata i da kultura nije arčenje para jer će nas primitivizam pobijediti, uništiti, postaćemo osrednji, zavidni, zli, a malo nam fali da takvi i postanemo  – rekao Stojković.

Da je Ljiljana Čekić ipak napravila dobar posao kada je riječ o selekciji, kaže nimalo ne sumnja. Pošto će prvi stupiti na scenu ima kaže malu tremu, ali onu pozitivnu, a povjerena mu je uloga zelenaša iz Valjeva u “Podvali”. Za skoro sve predstave, a posebno one beogradskih pozorišta, karte su odvano planule.

– Ima za svečano zatvaranje, za Kostjukova, za druga pozorišta, neka dođu neka pogledaju, imamo i tu izložbu tako da imaju šta da vide – rekla je Jelena Trninić Milićević.

Svakako da je sud publike najiskreniji i najoštriji, ali o tome kakav je kvalitet samog festivala najbolje je pričati, kažu umjetnici, post festum, kad zavjese spuste, 24. maja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA