Počeo prvi sajam zanimanja (VIDEO)

769

U Sportskoj dvorani Borik u Banjaluci otvoren je prvi sajam zanimanja RS. Sajam je svečano otvorio ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Nevena Delić je učenica srednje “Stručne i tehničke škole “ iz Dervente. Na prvi republicki sajam zanimanja u Banjaluku došla je kako bi promovisala smjer poljoprivreda i prerada hrane. Osnovci koji se upišu u ovu školu sigurno neće požaliti, kaže Nevena.

– Ja mislim da je ovo veoma dobro zanimanje jer nema mnogo ljudi koji se bave tim. Zbog toga priroda ostaje u tim manjima zajdnicama I dobar je izbor je upisati nasu skolu, rekla je učenik “Stručne i tehničke škole Derventa” Nevena Delić.

Cilj prvog sajma zanimanja RS jeste da se osnovcima približe struke koje se traže na trištu rada. Želje privrednika , učenika i roditelja često se ne poklapaju, istakao je resorni ministar Dane Malešević. Sajam je idealna prilika da roditelji razgovaraju sa profesorima srednjih škola o karakteristikama određenih zanimanja.

– Mi moramo preduzimati određene mjere kako bi učlenicima pokazali šta se u odrešenom zanimanju radi da to nije toliko strašno I da biti dobar zanatlija treba da bude čast, istakao je ministar prosvjete Dane Malešević.

Prvi sajam zanimanja podržala je Republička organizacija za razvoj malih i srednjih preduzeća, te Unija udruženja poslodavaca Srpske. Sajam će biti otvoren do 20 časova, nakon čega će timovi svih srednjih škola informacije nastaviti davati u svojim lokalnim zajednicama.

Novinar: Ivana Jokić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA