Patrijarh vladikama zabranio hotele

973

Neki episkopi nezadovoljni što umjesto u luksuznim hotelima, na koje su navikli, moraju da spavaju u skromnim odajama.

Vladike Srpske pravoslavne crkve ljute su što ove godine za vrijeme trajanja Sabora moraju da borave u sobama u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, dok su prošlih godina uživali u skupim prijestoničkim hotelima.

Naime, na Sveti arhijerejski Sabor SPC svake godine dolazi sveštenstvo iz svih krajeva svijeta, a dosad je ustaljena praksa bila da odsjedaju po luksuznim beogradskim hotelima. Međutim, ove godine to im je strogo zabranjeno, što je izazvalo lavinu nezadovoljstva među sveštenstvom.

– Crkveni velikodostojnici već dugo su na udaru javnosti zbog nepoštovanja zavjeta siromaštva, kao i zbog raskalašnog života. Zbog toga je vladikama ove godine strogo zabranjeno da spavaju po hotelima, pa im je svima data soba u Patrijaršijskom dvoru. Međutim, neki se ljute jer su uslovi u Patrijaršiji za njih preskromni – ispričao je juče dobro obavješteni izvor u SPC.

Prema njegovim riječima, u SPC se nisu nadali baš tolikoj buni.

– Neki su čak htjeli da odu, kao što se i desilo prije nekoliko godina, ali su na kraju shvatili da im je bolje da ostanu. Ima vladika koji već godinama za vrijeme Sabora borave u „svojim“ sobama. Recimo, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije jedini je koji spava u manastiru Kovilj i ne mrzi ga da vozi svaki dan do Beograda – objašnjava sagovornik.

Vladika srednjoevropski Sergije, koji se prethodnih dana našao na udaru patrijarha Irineja zbog utaje poreza, ali i medija zbog luksuznog automobila sa inicijalima i godinom rođenja na registarskim tablicama, opet je pokazao svoju bahatost.

– Dajte te slike što ste napravili, to skupo košta! Znam ja ko ste vi! Zapamtiću ja vas! – odbrusio je episkop srednjoevropski.

Još drčnije se ponio i episkop kruševački David:

– Ovo je bez blagoslova, sramota! Jadnici! Sram vas bilo! Vi ste Turci! Vi ste dio nečiste sedme sile! – originalno je završio niz uvreda episkop David.

Ipak, nisu sve vladike juče bile loše raspoložene. Tako je episkop zahumsko-hercegovački Grigorije upitao:

– Jesam li lijep? – mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije raspitivao se za objektiv foto-aparata, a Jovan šumadijski je nazvao Boga i poručio: – Ma, samo vi radite!

Crkvena komisija, koju će predvoditi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, posjetiće Akademiju crkvene umjetnosti kako bi provjerila njihovo vođenje finansija. Na čelu Akademije se 12 godina nalazio protojerej-stavrofor Radomir Popović, koga je nedavno Irinej smijenio zbog nestalog zlata u Crkvi Ružica i kapeli Svete Petke u Beogradu.

Juče se raspravljalo o finansijskim izvještajima eparhija.

Mitropolit Porfirije: Slikajte moj skromni “polo”

Poslije medijskih napisa o basnoslovnim cijenama automobila pojedinih vladika, juče ispred Patrijaršije odjednom više nije bilo skupih kola. Za vijreme trajanja ručka u Patrijaršiji većina vladika se pješke upućivala u nepoznatom pravcu, dok je episkop Sergije pokušao da zavara novinare, pa ga je vozač u „audiju A6“ s kraljevačkim tablicama sačekao iznad Saborne crkve.

Mitropolit Porfirije se našalio sa okupljenim novinarima i sam ih pozvao da slikaju njegov bijeli „polo“.

– Eto, što niko neće ovo da objavi? Pogledajte šta vozi mitropolit zagrebačko-ljubljanski? Ni vozača nemam – kroz smjeh je rekao je Porfirije, koji se uputio na predavanje na Teološki fakultet.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA