Parada ponosa 18. septembra u Beogradu, pozvane i Dveri

381

Beogradska Parada ponosa biće održana 18. septembra, a poziv da brani slobodu okupljanja i ljudska prava pripadnika LGBT populacije upućen je i lideru Dveri Bošku Obradoviću, rečeno je danas na skupu povodom Međunarodnog dana homofobije.

Predstavnik Parade ponosa Beograda Boban Stojanović rekao je na skupu u beogradskom Medija centru da je za ovogodišnji Prajd odabrana nova trasa, centralnim gradskim ulicama, od Trga Slavija od Trga Republike.

– Za učesnike će biti značajno da Parada ponosa prođe bez incidenata, rekao je Stojanović podsjetivši da je prošlogodišnji skup, kao i Prajd 2014. godine održan uz prisustvo velikog broja policajaca.

Stojanović je na konferenciji “Homofobija u Srbiji: Kud plovi ovaj brod?” ocijenio i da je prošla godina, kada je drugi put uzastopno održan Prajd u Beogradu, bila za Srbiju sa tog aspekta “istorijski važna”, jer su građani pokazali da mogu da se izbore za poštovanje svojih prava.

Stojanović je ukazao i da izmjenjene političke okolnosti u Srbiji, s obzirom da su desničarske stranke ušle u parlament, mogu da dovedu da dodatnih problema oko održavanja Prajda, a sa tom ocjenom saglasila se i Anita Mitić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Mitić je pozvala lidera Dveri Boška Obradovića da javno u Skupštini Srbije brani pravo LGBT populacije na slobodno okupljanje.

Ona je rekla da kada je poslije aprilskih izbora njihov ulazak u parlament bio ugrožen da je među prvima izašla na ulicu kako bi branila demokratiju i njihov glas objasnivši da i zato javno poziva Obradovića da brani prava LGBT populacije na slobodnu okupljanja.

Mitić i Stojanović su ukazali i da će u parlamentu biti dosta poslanika i poslanica desničarskih partija i da će zato biti neophodno da se pažljivo prati njihovo djelovanje sa aspekta ljudskih prava.

Stojanović je dodao da će za učešče na ovogodišnjem Prajdu pozivi biti upućeni svim poslanicima Skupštine Srbije “kako se neko ne bi osjetio zapostavljenim”.

Saša Gajin iz Centra za unapređenje pravnih studija je ukazao da je za unapređenje položaja LGBT i transrodnih osoba neophodno doneti odgovarajuće zakone.

Gajin je ukazao da bi trebalo putem zakona omogućiti istopolne brakove dok bi takođe putem zakona trebalo riješiti probleme transrodnih osoba.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA