Otvoren Teatar fest “Petar Kočić 2016”

751

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci večeras je otvoren pozorišni festival Teatar fest “Petar Kočić 2016” na kome učestvuju pozorišta iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske.

Glavni program Teatar festa “Petar Kočić 2016” otvorilo je Narodno pozorište Republike Srpske premijernim izvođenjem predstave “Podvala” autora Milovana Glišića, u adaptaciji i režiji Đurđe Tešić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je da će na Teatar festu “Petar Kočić” biti predstavljena neka od najznačajnijih pozorišnih ostvarenja iz Republike Srpske i regiona.

– Cijeneći važnost ovog festivala, afirmaciju domaćeg dramskog teksta i promociju vrhunskih dostignuća u pozorišnoj djelatnosti, Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske do sada su bili čvrst oslonac organizacije ovog festivala, a tako će biti i u budućnosti – rekao je Malešević na otvaranju Teatar festa.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović ocijenio je da je Tetar fest “Petar Kočić” najznačajnija kulturna manifestacija u ovom gradu.

On je svim učesnicima festivala poželio ugodan boravak u Banjaluci.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković naglasio je da je Tetar fest potvrda da pozorišta i kultura opstaju u svim vremenima i uprkos nedaćama sa kojima se suočavaju.

– Ovaj festival i naše pozorište pokazuju da u svakom vremenu kultura prevazilazi sve probleme i nedaće. Ponosan sam što ovaj festival traje dugo godina i na sve ljude koji su uložili trud da bude na ponos svima nama – rekao je Novaković.

Na ovogodišnjem Tetar festu učestvuju pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Leskovca, Zrenjanina i Osijeka.

Pozorišni festival Teatar fest “Petar Kočić” trajaće do 24. maja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA