Oštar sukob Marin Lepen i Angele Merkel

465

Miješanje njemačke kancelarke Angele Merkel u unutrašnje stvari Francuske, kritikom stranke Nacionalni front, naljutila je brojne pristalice ove političke formacije u usponu, poslije čega se oštro oglasila i partijski lider Marin Lepen.

Gostujući u francuskom liceju u Berlinu, Merkelova je ove nedjelje poručila da će doprinijeti, koliko može iz inostranstva, da druge političke opcije u Francuskoj budu jače od Nacionalnog fronta i da se ovoj stranci treba suprotstaviti na isti način kao i partijama u NJemačkoj koje imaju negativnu retoriku prema Evropi.

Istog časa reagovala je Marin Lepen, koja je istup njemačke kancelarke ocijenila kao veoma ozbiljno miješanje u unutrašnje stvari njene zemlje, ocjenjujući to uvrijedljivim i ponižavajućim za Francusku. Lepenova je iskoristila priliku da to okarakteriše kao potvrdu potčinjenosti Francuske NJemačkoj.

Marin Lepen je, inače, Merkelovu već ranije nazvala “caricom”, a francuske vlasti odavno optužuje da su pristale na tutorstvo iz Berlina. Ovom prilikom je istakla da takve izjave može sebi da dozvoli njemačka kancelarka koja francuskog predsjednika Olanda smatra svojim “vicekancelarom”. Sličnu formulaciju, u kojoj je iznijela optužbe da se Nijemci, uz blagoslov francuskih vlasti, prema Francuskoj ponašaju kao prema “njemačkoj provinciji”, ona je već koristila u više navrata.

Lepenova je takođe zažalila što iz Pariza neće stići bilo kakav zvanični protest zbog izraženog miješanja Berlina u demokratsko opredjeljenje francuskog naroda.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA