Održana sjednica Foruma predsjednika privrednih komora u okviru Projekta „ERUSRS“ (VIDEO)

630

U Područnoj privrednoj komori Banjaluka, održana je sjednica Foruma predsjednika privrednih komora u okviru Projekta „ERUSRS“ – Ekonomska regija u slivu rijeke Save. Ovom sjednicom završava se predsjedavanje Područne privredne komore Banjaluka, a podnesen je i izvještaj o dosadašnjem radu.

Područna privredna komora Banjaluka završila je predsjedavanje u okviru Projekta Ekonomska regija u slivu rijeke Save. U toku dvogodišnjeg predsjedavanja, ostvarena je dobra saradnja privrednika sa tržnim centrima u Srbiji, pregovara se sa Crnom Gorom, a zadovoljni su i napretkom u saradnji sa Hrvatskom, kažu u područnoj privrednoj komori. Dosta se radilo i na promociji Ekonomske regije.

– Mi smo završili atlas plovnosti rijeke Save. U protekloj godini, realizovali smo dva zajednička nastupa na sajmovima u Bijeljini, to su poljoprivredni sajmovi koji se održavaju u Bijelini, koji imaju međunarodni karakter. Završili smo veb sajt koji povezuje svih 17 komora koje učestvuju u ovom projektu. Ostvareno je nekoliko privrednih susreta, poslovnih misija. Napominjem da je fabrika duvana uspjela da nađe distributera za tržište Hrvatske, koji je rezultat naše aktivnosti – izjavio je za Elta 1 HD predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, Goran Račić.

U okviru ovog projekta, učestvuje i Međunarodna komisija za sliv rijeke Save, kojoj je primarni cilj ponovna uspostava plovidbe rijekom Savom. Smatraju da će se tek uspostavom jeftinijeg načina transporta, odnosno plovidbom, vidjeti i pravi rezultati djelovanja Ekonomske regije.

– Mene kao nekoga iz oblasti infrastrukture je najviše interesovalo da oblast plovidbe ponovo zaživi i da se spojimo na Koridor 7, Panevropski koridor rijeke Dunav, jer od toga nam veoma zavisi dolazak bilo kakve investicije u ovu regiju – rekao je savjetnik za bezbjednost plovidbe u Međunarodnoj komisiji za sliv rijeke Save, Goran Šukalo.

Prijekat Ekonomska regija u slivu rijeke Save, potpisan je i započet je 2008. godine. Područna privredna komora Banjaluka predsjedavala je ovim projektom dva puta. U naredne dvije godine ovu obavezu preuzeće Privredna komora Beograd.

Autor: Danijela Aksić Marković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA