Obučeni kao Kurdi: Amerikanci u kopnenoj ofanzivi na ID?

388

Pripadnici američkih specijalnih snaga su primjećeni u sjevernom dijelu Sirije kao pripadnici kurdskih milicija u borbi protiv “Islamske države”.

Kako prenose svjetski mediji, fotograf agencije Frans pres je fotografisao Amerikance koji se bore u selu Fatisa, oko 50 kilometara udaljenom od Rake, nezvanične prestonice džihadista i glavne mete kako američkih, tako i ruskih vazdušnih udara.

Kurdske milicije na tom području pružaju podršku u kopnenoj ofanzivi Demokratskim snagama Sirije, a u okviru njih ratuju i američki državljani, koji ne nose oznake svoje države, već su snimljeni u kurdskim uniformama.

Sirijska opozicija je krenula u ofanzivu na Raku nakon tajne posjete američkog generala Džozefa Vogela, koji, kao i zvanični Vašington, insistira da su američki vojnici tamo samo da bi “pomogli i savjetovali lokalne borce“.

Vašington post je potvrdio spekulacije da se radi o Amerikancima i objavio da su oni snimljeni kako rukuju bacačem granata tipa MK 47, koji je specijalizovano oružje američkih specijalnih jedinica.

Prema fotografu agencije Frans pres, u selu Fatisa nalazi se više desetina američkih vojnika, a Bijela kuća je priznala da na teritoriji Sirije djeluje oko 300 operativaca.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA