Obama: Prije 71 godinu smrt je došla s neba i svijet se promijenio

531

Barak Obama, prvi američki predsjednik u posjeti Hirošimi, položio je danas vijenac u memorijalnom kompleksu posvećenom žrtvama prvog nuklearnog napada u svijetu i tom prilikom pozvao na smanjenje nuklearnih zaliha i čišćenje svijeta od nuklearnog oružja.

– Prije 71 godinu, smrt je došla s neba i svet se promijenio, rekao je američki predsjednik nakon što je položio vijenac i odao poštu žrtvama napada koji su izvele SAD na taj grad na zapadu Japana 1945. godine, prenosi AFP.

Obama je istakao da sjećanje na 6. avgust 1945. nikada ne smije da izblijedi i da je bombardovanje pokazalo kako “čovječanstvo posjeduje sredstva da uništi samo sebe”.

– Ove duše nam govore, traže od nas da se zagledamo u sebe same, rekao je predsjednik SAD, dodavši da tehnološki napredak bez moralne revolucije može da nas osudi na propast.

Obama je pozvao i na smanjenje globalnih zaliha nuklearnog oružja, ukazavši da svijet ima zajedničku odgovornost da se zapita kako spriječiti ponavljanje takvih stradanja, navodi AP.

Američki predsjednik se u memorijalnom kompleksu upisao u knjigu posjetilaca, gdje je ostavio poruku:

“Spoznali smo ratne strahote. Hajde da sada, zajedno, nađemo hrabrosti da širimo mir i stremimo ka svijetu bez nuklearnog oružja”.

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da Obamina posjeta Hirošimi otvara novo poglavlje pomirenja za SAD i Japan.

Tokio i Vašington se nadaju da će simboličan Obamin gest polaganja vijenca na mjestu gdje je pala prva atomska bomba u svijetu, staviti akcenat na njihovo savezništvo i udahnuti život naporima u cilju ukidanja nuklearnog oružja, zaključuje Rojters.

U Hirošimi je 6. avgusta 1945, na kraju Drugog svjetskog rata, bačena prva atomska bomba, pri čemu je poginulo ukupno oko 140.000 ljudi.

U samoj eksploziji je stradalo više desetina hiljada ljudi, dok su ostali preminuli od povreda zadobijenih tom prilikom ili od bolesti izazvanih radijacijom tokom narednih nedjelja, mjeseci i godina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA