Obama će posjetiti Hirošimu, ali se neće izviniti za nuklearnu bombu koja je ubila 74.000 ljudi

390

Barak Obama postaće danas prvi predsjednik SAD koji će posjetiti Hirošimu, ali se tom prilikom neće izviniti za američki nuklearni napad prije 71 godinu kada je taj grad uništen.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest je ranije, najavljujući posjetu, rekao da će Obama “napraviti istorijsku posjetu Hirošimi sa premijerom (Šinzom) Abeom, kako bi istakao svoju kontinuiranu privrženost promovisanju mira i bezbjednosti u svetu bez nuklearnog oružja”, prenijele su agencije.

Obama je već u Japanu, gdje je prisustvovao samitu G7.

Američki predsjednik je prošle nedjelje u intervjuu japanskoj televiziji NHK i sam rekao da se tokom svoje istorijske posjete Hirošimi ove nedjelje neće izviniti za atomsku bombu, koju je na taj japanski grad njegova zemlja bacila na kraju Drugog svjetskog rata.

Na pitanje da li planira da se izvini tokom posjete Hirošimi, Obama je rekao: “Ne, zato što mislim da je važno shvatiti da lideri usred ratova donose različite odluke”.

– Zadatak je istoričara da postavljaju pitanja i istražuju ih, ali ja, kao neko ko obavlja ovu funkciju posljednjih sedam i po godina, znam da svaki državnik donosi veoma teške odluke, posebno za vrijeme rata, naveo je Obama.

On će biti prvi američki predsjednik koji će posjetiti Hirošimu, gde je 6. avgusta 1945. bačena prva atomska bomba, pri čemu je poginulo ukupno oko 140.000 ljudi.

U samoj eksploziji je stradalo više desetina hiljada ljudi, dok su ostali preminuli od povreda zadobijenih tom prilikom ili od bolesti izazvanih radijacijom tokom narednih nedjelja, mjeseci i godina.

Tri dana kasnije, SAD su bacile bombu i na japanski grad Nagasaki, gdje je poginulo 74.000 ljudi.

Manje od nedjelju dana kasnije, 15. avgusta, japanski car Hirohito je potpisao kapitulaciju Japana, čime je okončan Drugi svjetski rat.

Većina Amerikanaca smatra da je bombardovanje Hirošime i potom Nagasakija bilo opravdano da bise se okončao rat i spasili životi američkih državljana, dok većina Japanaca misli suprotno, napominje Rojters.

Memorijalni centar žtvama atomske bombe u Hirošimi nedavno je posjetio američki državni sekretar Džon Keri koji je tom prilikom izjavio da je “duboko potresen”.

– Želim da izrazim koliko sam duboko počastvovan i potresen na ličnom nivou, rekao je Keri 11. aprila – prvi američki državni sekretar koji je posjetio memorijal u Hirošimi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA