NSRS: Razmotren prijedlog Zakona o bibliotečko-informacionoj djelatnosti

785

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o bibliotečko-informacionoj djelatnosti, kojim se uređuju bibliotečko–informaciona građa i izvori, bibliotečko–informacioni sistem, osnove sistema uzajamne katalogizacije, te matičke funkcije u bibliotečko–informacionoj djelatnosti.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Milica Kotur rekla je da je jedan od razloga za donošenje novog zakona potreba za podsticanjem primjene novih tehnologija u bibliotečkoj djelatnosti, naročito informacionih tehnologija i digitalizacije.

Koturova je rekla da je donošenje ovog zakona od izuzetnog značaja ne samo za razvoj bibliotečko-informacione djelatnosti, već i za razvoj kulture i umjetnosti uopšte, nauke i stručno-naučnog istraživanja.

Master radovi uvršteni su u bibliotečko-informacionu građu, dok su biblioteke dužne da vrše reviziju bibliotečke građe radi utvrđivanja stvarnog stanja fondova, navodi se u obrazloženju ovog Prijedloga zakona.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske /RTRS/.

Na dnevnom redu su i nacrti zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, o visokom obrazovanju, o željeznicama Republike Srpske, o mirnom rješavanju radnih sporova, o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji.

Nastavak je zakazan za 10.00 časova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA