Novi šef NATO za Evropu: Dostaviti oružje Ukrajini

481

Novi vrhovni komandant NATO snaga za Evropu general Kertis Skaparoti izjavio je danas da bi Sjevernoatlantska alijansa trebalo da razmotri koju vrstu oružja bi mogla da dostavi Ukrajini u svrhu borbe protiv proruskih snaga na teritoriji te zemlje.

– Vjerujem da bi trebalo da podržimo Ukrajince onim što im je potrebno da bi uspješno odbranili svoju teritoriju i svoj suverenitet – istakao je Skaparoti, samo sat vremena pošto je preuzeo dužnost komandanta NATO snaga za Evropu, javio je AP.

Tu funkciju uvijek obavljaju američki generali ili admirali, a prvi od njih je bio general Dvajt Ajzenhauer, koji je vrhovni komandant NATO postao 1951. godine. Skaparoti (60), bivši komandant američkih i snaga Ujedinjenih nacija u Koreji, zamjenio je na funkciji šefa NATO za Evropu generala Filipa Bridlava, koji je taj posao obavljao tri godine, u vrijeme kad je NATO morao da se suoči sa jačanjem ruske snage i pretnjama islamskog ekstremizma na Bliskom Istoku i u Africi.

Novi šef NATO je rekao kako očekuje da će imati samo “ograničeni obim komunikacije” sa ruskim vojnim vrhom, “sve dok Moskva ne počne ponovo da se pridržava međunarodnih normi i zakona”. On je naveo da je Kremlj i dalje vojno aktivan na istoku Ukrajine, što je optužba Zapada koju ruski zvaničnici redovno i oštro negiraju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA