Njemačka zabrinuta zbog zastoja BiH

520
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je članove Predsjedništva BiH u Berlin, a kako nezvanično saznaju Nezavisne novine od dobro upućenog izvora, razlozi za poziv su zabrinutost Njemačke zbog zastoja do kojih je došlo u proteklom periodu.

Nakon nedavne sjednice Predsjedništva BiH saopšteno je da je Merkelova poziv uputila za 30. jul. Kako je pojasnio izvor, nakon njemačko-britanske inicijative kojom je pokrenut novi evropski pristup prema BiH, ozvaničen kroz zaključke Savjeta EU iz decembra 2014. godine, došlo je do pozitivnih koraka usvajanjem zajedničke izjave političkih predstavnika i iniciranjem Reformske agende s fokusom na ekonomiju, zapošljavanje i socijalna pitanja. Međutim, nakon toga došlo je do zastoja, koji je zabrinuo Njemačku.

Njemačku, kako navaodi izvor, najviše brinu nerješavanje pitanja izbora u Mostaru, mehanizam koordinacije, neobjavljivanje rezultata popisa stanovništva, kao i primjena odluke Sejdić-Finci.

Prema tim zaključcima, i sama kandidatura za EU će biti razmatrana u svjetlu napretka u primjeni ove odluke.

– Ključna njemačka poruka će najvjerovatnije biti zahtjev Merkelove da se nastavi približavanje EU kroz postizanje ne tako teških kompromisa da se riješe ti problemi. Mislim da će Njemačka pokušati malo “pogurati” BiH na tom putu – rekao je izvor N.novina.

Njemačka je zabrinuta i zbog osporavanja nadležnosti državnih institucija i narušavanja Dejtonskog sporazuma, pa se i u tom dijelu očekuje veći fokus na reforme. Ostalo je i  neriješeno pitanje novog aranžmana sa MMF, a posebno kako će se to odraziti na izbornu kampanju i predstojeće lokalne izbore 2. oktobra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA