“Njemačka puca po šavovima”

799

Ako EU ukine sankcije Rusiji, doći će do raskola između SAD i Unije, a autoritet Zapada mogao bi da padne u svijetu, smatraju neki diplomatski krugovi u Briselu i Berlinu.

Njemačko društvo “puca po šavovima” zbog antiruskih sankcija , navodi “Vol strit žurnal” i prenosi da kancelar Angela Merkel smatra da nije vrijeme za njihovo ukidanje, dok koalicioni partneri iz SDP-a žele normalizaciju odnosa sa Moskvom.

Vodeći njemački političari sve češće govore o neophodnosti da se evropske sankcije prema Rusiji polako ukidaju. Mnogi u Berlinu naglašavaju da je došlo vrijeme da se značajno poboljšaju, nekada odlični, odnosi sa Moskvom, navodi list.

Svi ti nesporazumi svjedoče o početku raskola vladajuće koalicije koju čine konzervativci i Socijaldemokratska stranka NJemačke.

Politikolog i socijaldemokrata Rolf Micnih napominje da su se Italija, Grčka i Mađarska uvijek kritički odnosile prema sankcijama i da se otvoreno zalažu za njihovo ukidanje u najskorije vrijeme.

Američki list citira njemačkog ministra spoljnih poslova Franka-Valtera Štajnmajera, koji ističe da je “neophodno nastaviti s pritiskom na Moskvu, ali da se sankcije protiv Rusije moraju primjenjivati na racionalniji način”.

– Sankcije same po sebi nisu cilj. Uzimajući u obzir da postoji progres u toj situaciji, važno je, po mogućnosti, njihovo postupno ukidanje, navodi on.

Ranije se ministar privrede i energetike Njemačke vicekancelar Zigmar Gabriel založio za ukidanje pojedinih sankcija.

Rukovodstvo EU se, istovremeno, pridržava stava da prije druge polovine ove godine ne treba govoriti o tom pitanju.

Predsjednik Savjeta Evrope Donald Tusk uvjerava da će u roku od dvije do tri nedjelje odluka o produžetku sankcija biti donesena.

Šef odbora za spoljne poslove Bundestaga Norbert Rotgen, koji se zalaže za sankcije, strahuje da će njihovim ukidanjem doći do raskola između EU i SAD i do rasta napetosti u odnosima između kritičara i pristalica Moskve u Evropi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA