Njemačka, prvi put poslije Hladnog rata, povećala broj vojnika

471

Njemačka je povećala broj svojih vojnika, prvi put nakon četvrt vijeka konstantnog smanjenja, od kraja Hladnog rata 1990. Bundesver očekuje da se u narednih sedam godina broj vojnika poveća na 14.300, plus 4.400 civila u vojnoj službi, izjavila je ministarka odbrane Ursula fon der Lejen.

– Ovo pojačanje je neophodno s obzirom na trenutno stanje, na povećanje napetosti sa Rusijom oko sukoba u Ukrajini, kao i nekoliko misija sprovedenih od strane vojske – rekla je ministarka.

Njemačka se sprema da udruži napore kako bi ojačala prisustvo NATO-a na istočnoj granici Rusije, prenosi AFP. Bundesver je takođe rasporedilo trupe u Maliju kao dio misije Ujedinjenih nacija za sprovođenje mirovnog sporazuma izmedu vlade i pobunjenika u zapadno afričkoj zemlji. Njemačka je pristupila i međunarodnoj koalicija u borbi protiv džihadista Islamske države u Iraku i Siriji.

U decembru prošle godine, Njemačka je imala 178.000 vojnika, a 2011. godine je dosegla maksimalnih 185.000 vojnika, piše AFP. Broj njemačkih vojnika se drastično smanjio po završetku Hladnog rata. Godine 1990, broj vojnika bio je 585.000.

Agencija prenosi da saopštenje zvaničnog Berlina o jačanju vojske djeluje kao odgovor na poziv SAD da članice NATO-a moraju “više da troše na odbranu”.

Americki predsjednik Barak Obama je ovu molbu uputio u aprilu tokom posjete Njemačkoj, gdje je kritikovao Evropu da je ponekad “neopravdano zadovoljna u vezi sa svojom odbranom”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA