Nezamislivo za Sjevernu Koreju – opljačkana banka!

476
U Sjevernoj Koreji je usred bijela dana opljačkana banka. Ovo je prvi takav slučaj u čitavoj istoriji postojanja te države, prenio je Radio Slobodna Azija, pozivajući se na anonimne izvore.

Kako tvrde mediji, pljačka se dogodila 4. aprila u lučkom gradu Čhončžinu na sjeveroistoku zemlje. Meta pljačkaša je bila lokalna filijala Centralne banke Sjeverne Koreje. Kako je objasnio izvor, banka se nalazi u prometnom dijelu grada u blizini glavnog pozorišta provincije.

Banka je imala obezbjeđenje, ali sudeći po svemu, ono se nehajno odnosilo prema svojim obavezama, jer je nije bilo na radnom mjestu kad se desila pljačka. Prestupnici su ušli u banku i natjerali službenike da im predaju sav novac koji se u tom trenutku nalazio u banci – oko 70 miliona vona, nešto manje od 9.000 dolara.

Prema mišljenju istražitelja, neko od službenika banke je pomagao pljačkašima. Kriminalci su tačno znali kada će čuvari napustiti svoje radno mjesto i kada će u sefovima biti dovoljno novca. Uoči 7. kongresa vladajuće Komunističke partije Sjeverne Koreje u sefovima u bankama je bilo više novca nego obično zbog priprema različitih svečanosti.

Nakon pljačke mjere bezbjednosti u ostalim bankama provincije su pojačane. Banka koja je opljačkana za sada je zatvorena, citira izvor.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA