Nastavljeno suđenje Naseru Oriću

658

Svjedočenjem Radmile Nikolić, čiji je stric Milutin Milošević brutalno ubijen i čije tijelo je kasnije pronađeno bez ruku, danas je nastavljeno suđenje Naseru Oriću ratnom komandantu i Sabahudinu Mihiću, pripadniku bivše Armije RBiH

– Milutin Milošević je 29. maja 1992. godine otišao u Kravice, uhvaćen je živ, ali se više nikad nije vratio nama i deset mjeseci kasnije njegovo tijelo je ekshumirano bez ruku od lakata ka dole, ispričala je Radmila Nikolić.

Nakon što su čuli da je Milutin nestao, Radmilin otac je dozivao komšije Muslimane i govorio da ne ubiju njegovog brata Milutina, da ubiju njega.

– Tata je dozivao prema Sandićima. Preko megafona je bio odgovor “vodite ga, evo ga živ, u sigurnim je rukama, dođi Božo da ga vodiš“, ispričala je Nikolićeva koja je kazala i da je Milošević u to vrijeme bio načelnik stanice javne bezbijednosti.

Preko megafona komšije su poručile da će zarobljenog Miloševića ubiti Orić, Muhić ili Omerović, te da će ako ne ubiju jednog Miloševića, ubiti drugoga. Prema svjedočenju Radmile Nikolić, jedna žena, Muslimanka im je tada rekla da je Milutin živ, te da ga u svojoj kući skriva i liječi Meho Omerović.

– Ona je rekla da je čula da je kasnije došao Medo kojem je dijete stradalo i ubio Milutina pucajući mu u čelo. Pominjala je Nasera i Muhića, ispričala je Nikolićeva.

Orićeva odbrana pitala je Nikolićevu zašto u iskazu koji je dala 2009. godine u policijskoj stanici u Bratuncu, nije spomenula dozivanje preko megafona, ona je potvrdila da je i tada isto govorila.

Asim Mehić, drugi svjedok tužilaštva rekao je da je napad Vojske RS na selo Lolići trajao do uveče, te da su se mještani organizovali kako bi se odbranili. On je napomenuo da je bilo žrtava na obe strane. Prema Mehićevom iskazu, 15-ak dana kasnije nekoliko mještana došlo je da pokopaju stadale Srbe, jer su tijela počela da trule i smrde. Među desetak ubijenih Srba, pronađeno je i tijelo Milutina Miloševića u rijeci, vezanog za drvo i sa povredom na čelu.

Mehić je rekao da su Miloševićevo tijelo pokopali nedaleko od mjestas na kom su ga našli, te da nije vidio da je tijelo ispresjecano rafalima. On je istakao da u odbrani sela nisu učestvovali borci iz Srebrenice, te da nije vidio Nasera Orića.

Naser Orić ratni komandant i Sabahudin Muhić, pripadnik bivše Armije RBIH optuženi su za ubistvo tri ratna zarobljenika 1992. godine. Riječ je o Slobodanu Iliću iz sela Zalazje, Mitru Saviću iz Kunjerca i Milutina Miloševića iz Lolića.

Osim porodica srpskih žrtava s područja Bratunca i Srebenice koju su istakli da su na suđenje došli zbog istine, suđenju su prisustvovali i članovi srebreničkih udruženja kako bi dali podršku Oriću.

Članovi stradalih Srba tvrde kako su se predstavnici bošnjačkih udruženja izrugivali jučerašnjem svjedočenju, smijali se i upućivali pogrdne riječi.

srpskacafe.com

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA