Narodno pozorište Republike Srpske u “Madlenianumu”

754

Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke gostovaće od 10. do 14. juna u Operi i teatru “Madlenianum” sa tri komada iz svoje nove produkcije, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Upravnik banjalučkog pozorišta Nenad Novaković najavio je da će se nacionalni teatar Republike Srpske predstaviti beogradskoj publici šarenolikom produkcijom, i da su saradnjom sa “Madlenianumom” na “dobrom putu da izbrišu Drinu kao granicu, bar u oblasti kulture”. Srpska publika će 10. i 11. juna imati priliku da pogleda melodramu “Otac i sin” Nebojše Romčevića u režiji Nikole Pejakovića, u kojoj igra Petar Božović. Riječ je o savremenoj priči o porodici i generacijskom sukobu oca i sina, oslobođena ideoloških i političkih dimenzija, okrenuta posljedicama koje su uslijedile nakon svih lomova i tranzicijskog perioda u kome je kod mladih sve sračunato na materijalno, dok samoljublje, oholost i cinizam starima uskraćuje mogućnost sreće.

– Sjajan tekst, izvanredan reditelj, mlađi glumci, drag grad, divan i kulturan svijet bez obzira što je kultura zapostavljena s obije strane Drine – kratko je prokomentarisao Božović rad na predstavi.

Predstava “Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima” po tekstu Petera Handkea, u režiji Mladena Materića na repertoaru je 12. i 13. juna. Na pozornici 20 glumaca igra oko 300 scena bez riječi koje se dešavaju na jednom banjalučkom trgu. Za Materića, koji je u djetinjstvu živio u Banjaluci, a čija je današnja adresa u Francuskoj, to je najkomplikovaniji projekat koji je radio u karijeri.

– 380 pojava na trgu u gradu koji nije definisan. Naša zemlja je jako izložena događajima i privlačilo me je da uvedem dimenziju vremena. Kao kada biste zamislili 100 kvadratnih metara u Banjaluci i šta se sve tu desilo posljednjih 50 godina – objasnio je Materić, uvjeren da su sadašnji događaji određeni prošlim.

Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske posljednjeg dana gostovanja, 14. juna, izvešće komad Mata Matišića “Sinovi umiru prvi” u režiji Marka Misirače. Misirača je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da je riječ o tekstu jednog od najboljih pisaca, prva predstava tog autora u Republici Srpskoj i Srbiji.

Tema komada je, prema rečima reditelja, mučna i bolna, a radi se o traganju za nestalim ljudima tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, o ratnim invalidima, roditeljima koji su ostali bez djece. “Matišić uspijeva da nađe dozu sarkazma i crnog humora i to olakšava da se ovaj komad sažvaće i dođe do publike”, rekao je Misirača.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA