Narandžasti meteoalarm: Poplave večeras i sutra prijete većem dijelu Srbije

480

U centralnoj, jugozapadnoj i istočnoj Srbiji tokom noći i sutra se očekuju se obilne padavine zbog čega može doći do izlivanja rijeka pa su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu aktivirali narandžasti alarm.

U ovom zavodu ističu da će vrijeme tokom dana u većem dijelu Srbije biti oblačno sa kišom, slabog do umjerenog intenziteta dok se večeras, tokom noći i sutra očekuju znatno snažnije padavine.

– Narandžasti alarm upozorava večeras i tokom noći stanovnike jugozapadne Srbije i Kosova i Metohije na mogućnost poplava dok su sutra u opasnosti Pomoravlje, istočna i jugoistočna Srbija, objašnjava Nedeljko Todorović iz ovog zavoda.

Tokom nevremena na udaru će biti granice redovne odbrane od poplava na mnogim rijekama, prenosi Blic.

– Na Kolubari sa pritokama, Jadru, gornjim tokovima Južne Morave, Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj, na gornjim tokovima Zapadne Morave sa pritokama, Ibru, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će biti u umjerenom i većem porastu od danas do srijede sa mogućnošću dostizanja granica redovne odbrane od poplava. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja, upozorava Todorović.

Narandžasti alarm znači da će vrijeme biti opasno pošto kiša može prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasna po ljude i životinje.

– Treba biti vrlo obazriv, svjestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savjete koje daju nadležne državne službe, kaže Todorović.

Razvedravanje od četvrtka

– Od četvrtka se očekuje razvedravanje pa bi u petak, subotu i nedjelju mogli da imamo sunčano vrijeme i temperature veće od 20 stepeni, ističe Todorović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA