Nadležni tvrde: Autobus koji je vozio đake krenuo ispravan iz Dervente

829

Autobus, u kojem su otputovali đaci i nastavnici derventske Osnovne škole “Nikola Tesla” na ekskurziju u Crnu Goru, gdje se zapalio, posjedovao je svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i onu koja dokazuje da je odrađenim tehničkim pregledom utvrđeno da je ispravan.

To je “Nezavisnim” potvrdio izvor iz policije, koji ističe da je pred polazak izvršeno i alko-testiranje vozača, te da ništa sporno nije ustanovljeno.

– Utvrđeno je da za autobus postoji dokumentacija o tehničkoj ispravnosti, koja nije starija od tri dana, rekao je izvor ovog lista iz CJB Doboj.

Dakle, ukoliko je tehnički pregled izvršen na adekvatan način, nema sumnje da je autobus bio ispravan, tvrdi on.

Banjalučki dnevni list je u posjedu službene zabilješke MUP-a Crne Gore, u kojoj stoji da se vještak Branislav Ćasalan izjasnio da je do požara najvjerovatnije došlo usljed kvara na elektroinstalaciji u zadnjem dijelu autobusa, gdje je smješten motor.

– To jest, došlo je do kratkog spoja koji je izazvao zapaljenje, ali će se (vještak) preciznije izjasniti u svom izvještaju, stoji u zabilješci crnogorske policije, u kojoj se navodi da je usljed požara došlo do većih oštećenja na zadnjem dijelu autobusa, kako na motoru, tako i na karoseriji.

Pritom, i Branko Čolić iz agencije STP Derventa, koja je organizator ekskurzije, navodi da je vještačenjem utvrđeno da je do požara došlo usljed kvara na električnim instalacijama.

– Dakle, na to nismo imali uticaja ni mi, ni tehnički pregled. Vozilo je, znači, tehnički ispravno i zadovoljilo je sve one zakonske uslove, tvrdi Čolić.

On ističe da je uzrok požara utvrđen na instalacijama na glavnom vodu unutar šasije u autobusu.

– Ipak, nečija krivica jeste jer ništa se ne dešava bez krivice, priznaje Čolić, koji dodaje da je šteta na autobusu maksimalno pet hiljada evra.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove, odakle je prekjuče potvrđeno da će nezgoda koja se dogodila u Crnoj Gori biti predmet vanredne kontrole, kažu da bi rezultati trebalo da budu poznati iduće sedmice. Ujedno, sudeći po informacijama koje su stigle iz Inspekcije, organizovanje ekskurzija, bar u teoriji, ima niz preduslova.

– Kad je riječ o autobusima kojima se vrši povremeni organizovani vanlinijski prevoz učenika i studenata (ekskurzije, izleti i slično), Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju definisana je obaveza prevoznika da izvrši vanredni tehnički pregled koji nije stariji od 72 sata prije početka putovanja, kažu iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

S obzirom na to da kontrolni organi ne mogu znati koji prevoznik će se javiti na konkurs za ekskurziju, na ovaj način zakonodavac je obavezao prevoznike da dodatno potvrde ispravnost autobusa, bez obzira na redovan polugodišnji tehnički pregled vozila koji su dužni vršiti.

Autobus koji je vozio 52 đaka osmog razreda i pet prosvjetnih radnika derventske Osnovne škole “Nikola Tesla”, u utorak naveče prvo je zahvatio dim, a potom i plamen, u mjestu Ulići, na putu Podgorica – Cetinje. U međuvremenu rezervni prevoz im je osiguran i oni bi danas popodne, ili u večernjim satima, trebalo da se iz Budve vrate u Derventu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA