Na pakovanjima cigareta slike bolesti uzrokovanih pušenjem

1316

Nacionalni koordinator za borbu protiv pušenja Republike Srpske Darko Marković rekao je Srni da je najnovija preporuka Svjetske zdravstvene organizacije /SOZ/ uvođenje obaveze da se na pakovanjima cigareta prikažu slike bolesti koje su uzrokovane pušenjem.

Marković je, nakon povratka sa Evropskog regionalnog sastanka o primjeni okvirne konvencije o kontroli duvana u Turkmenistanu, istakao da su predstavnici 53 zemlje razgovarali o budućim akcijama SOZ-a i zemalja potpisnica Konvencije, među kojima je kao važna tema bila i zakonsko uokvirenje ove obaveze u svim zemljama koje su potpisale Konvenciju.

– Neophodno je, po preporukama SOZ-a i učesnika Konvencije, da duvanska industrija bude u obavezi da se moraju stavljati slikovna upozorenja na paklice cigareta, a u vezi sa bolestima koje uzrokuje duvan, odnosno pušenje, rekao je Marković po povratku iz Turkmenistana.

On je dodao da su predstavnici 53 zemlje razgovarali o dosad primijenjenim aktima i ugovorima Konvencije, te ocijenio da Republika Srpska napreduje u ovom pogledu, što potvrđuje podatak da je broj pušača smanjen za 10 odsto u posljednjih desetak godina.

– Razgovarano je i o pitanju poskupljenja cigareta do čega bi trebalo doći, kao i o činjenici da kad poskupe odmah se pojavljuje šverc, pa su onda svi na gubitku. Zato bi najbolje bilo da se uvede približno ista cijena u svim zemljama okruženja, što je najbolji vid borbe protiv sive ekonomije, rekao je Marković.

Evropski regionalni sastanak o primjeni okvirne konvencije o kontroli duvana u održan je od 27. do 29. aprila u Turkmenistanu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA