MUP Crne Gore zabranio proteste 21. maja

606

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Crne Gore zabranio je okupljanje Demokratskog fronta /DF/ zakazano za 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore.

– Okupljanje je usmjereno protiv političke korupcije na osnovu koje se rekonstruiše 40. vlada Mila Đukanovića – rečeno je na konferenciji za novinare DF-a.

U obrazloženju MUP-a navodi se da je razlog zabrane veoma visok bezbjednosni rizik koji može da preraste u nasilje.

U obrazloženju MUP-a dodaje se da su u ranijim aktivnostima DF-a učestvovala “bezbjednosno interesantna lica koja su bila pripadnici Sedmog bataljon bivše Vojske SR Jugoslavije”.

Iz DF-a su ocijenili da je riječ o “političkom progonu”. “Policija treba da sankcioniše, a ne da obavještava i da paušalno iznosi da postoje neke opasnosti od izazivanja nereda. To je jednostavno za nas neprihvatljivo”, poručio je funkcioner DF-a Milutin Đukanović.

On je dodao da je Demokratski front “dokazao da su svi protesti bili mirni”.

– A i u parlamentu je dokazano da DF 24. oktobra nije izazvao nikakav incident. Imamo prećutno priznanje bivšeg ministra policije, sadašnjeg ministra finansija i predsjednika parlamenta da su te nerede izazvali kriminalci obučeni u policijske uniforme – rekao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje da li se najavljeni protest može doživjeti kao provokacija pošto se održava na jubilej obnove crnogorske nezavisnosti, Đukanović je odgovorio da “taj dan neće nikada slaviti”, ali da imaju pravo da se okupljaju.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova je moglo vrlo lako da nađe rješenje, da pozove da se dogovorimo oko termina. Mi nismo željeli nikog da provociramo, ničim da izazovemo nerede. To smo pokazali svojim dosadašnjim postupanjem – rekao je Đukanović.

Đukanović je najavio još jednu protestnu šetnju funkcionera i pristalica DF-a za 26. maj – na dan održavanja sjednice Vlade izbornog povjerenja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA