Mogerini Kosovu: Vi ste Evropa

511

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini je danas u poslanicima Skupštine Kosova rekla da Kosovo nema potrebe da bude dio Evrope, jer je Kosovo Evropa.

– Rekla sam predsjedniku i premijeru: Vi nemate potrebe da postanete Evropa, vi ste Evropa – rekla je Mogerini u govoru.

Ona je rekla da je jučerašnja odluka Evropske komisije da preporuči ukidanje viza za građane Kosova od izuzetnog značaja ne samo za Kosovo već i za Evropsku uniju.

– Ljudi na Kosovu i vi znate da je to izuzetno značajan dan za Kosovo. Jedna izuzetno dobra nedjelja za Kosovo. Ne želim da preuzmem zasluge za UEFU, ali smo juče postigli veliki uspjeh. To zahvaljujući velikom poslu koji ste uradili zajedno s nama. Danas treba da planiramo zajedničku budućnost. Liberalizacija viza se ne slavi samo na Kosovu, već i Evropska unija slavi – ocijenila je Mogerini.

Mogerini je istakla da su dijalog sa Beogradom i ostvarivanje već postignutih sporazuma jedini način da Kosovo ide ka EU.

– Dijalog Kosova i Srbije treba da se nastavi. Dijalog je u korist Kosova i to premijer Mustafa vrlo dobro zna – navela je Mogerini.

Čestitajući građanima Kosova na dobijanju preporuke za ukidanje viza, Mogerini je na konferenciji za novinare ocijenila da je do sada urađen veliki zajednički put sa prištinskim vlastima ali i da Kosovo očekuje “još mnogo posla”.

Visoka predstavnica EU je pozvala političke partije na dijalog i kazala da su sukobu među strankama dio demokratije, a “kada su u pitanje velike odluke, onda je potrebno jedinstvo”, rekla je Mogerini, dodavši da EU pruža podršku svim značajnim procesima na Kosovu.

Kazala je da je dijalog Kosova i Srbije, kojem ona pomaže, težak proces za obe strane, ali je pozvala da se on nastavi.

Govoreći o Asocijaciji opština sa srpskom većinom na Kosovu, Mogerini je rekla da neće biti paralelne vlasti na Kosovu i da će se Asocijacija formirati na osnovu kosovskog Ustava i zakona.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je na svečanoj sjednici Skupštine Kosova rekao da je mjesto Kosova u Evropskoj uniji.

– Naša orijentacija ka EU je cilj koji ujedinjuje sve građane Kosova. Ujedinjuje civlno društvo i medije. Mi smo ponosni na prozapadne institucije koje imamo na Kosovu – rekao je Veselji.

Komesar za migracije i unutrašnje poslove EU Dimitris Avramopoulos ocijenio je da su kosovske institucije ispunile sve kriterijume za ukidanje viza ali je i podsjetio da slobodu kretanja prate i obaveze.

– Ubrzo će početi kampanja u cilju sprečavanja zloupotreba kretanja bez viza, što će vrlo brzo biti garantovano građanima Kosova. Od ovog trenutka vrata su otvorena i nije daleko dan kada ćemo zajedno osjetiti približavanje – rekao je Avramopulos. Kosovski premijer Isa Mustafa ocijenio je da je vizna liberalizacija “veliko dostignuće i istorijska odluka koja otvara perspektivu Kosovu”.

– Budućnost Kosova je u Evropi. Evropa ima potrebe za Kosovom i sa njim će biti potpunija – naveo je Mustafa.

Govoreći o odnosima sa Beogradom, premijer je kazao da su dijalog i dobrosusjedski odnosi evropske vrijednosti a da je Kosovo opredijeljeno da ih “striktno ostvaruje”.

Mustafa je zatražio i da Srbija prestane da ometa prijem Kosova međunarodne organizacije.

U nastavku posjete Prištini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost razgovarala je i sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Evropska komisija predložila je u srijedu Savjetu ministara EU i Evropskom parlamentu da građanima Kosova uvede režim bez viza za boravak do najviše tri mjeseca u šengenskoj zoni EU.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA