Ministarstva i fondovi “kratki” za milione maraka

601

U budžetu Fonda zdravstvenog osiguranja nedostaje 85 miliona maraka da se plati sve ono što se potrošilo prošle godine, ustanovila je Glavna služba za reviziju.

Fond je u 2015. prikupio šest miliona manje nego 2014. a potrošeno je 63 miliona maraka više. Drastičan rast deficita u Fondu objašnjavaju otplaćivanjem nagomilanih obaveze iz ranijih godina.Na sve je kažu uticala i slaba naplata doprinosa za zdravstveno osiguranje jer im se po tom osniovu ukupno duguje 200 miliona maraka..

– Samo u prošloj godini doprinosi uopšte nisu uplaćivani za više od 42.000 radnika i poljoprivrednika, s tim da za još neke kategorije osiguranika doprinosi nisu u potpunosti izmireni. Da su svi izmirili svoje obaveze za doprinose, Fond bi imao veće prihode u prošloj godini za 85,8 miliona KM, te ne bi uopšte imao deficit – kažu u Fondu.

Zbog manjka para u državnoj kasi revizori veću potrošnju od prihoda, ovih dana redom evidentiraju po ministarstvima. U kasi Ministarstva rada našli su rupu od 18 miliona maraka nastalih zbog isplata naknada za odlikovane borce, borački dodatak i otpremnine. Sve te obaveze godinama prelazi prihode ovog resora gdje nikako da nađu način da ih pokriju. Parama iz tekuće krpe rupe iz prethodne godine pa su kašnjenja u isplatama sve veća.

– To je naša realnost mi od toga ne možemo pobjeći i ta zaostala plaćanja će biti prisutna i u nekom narednom periodu sve dok se likvidnost budžeta ne poboljša da možemo plaćati onako kako predvidimo međutim imamo to što imamo – rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS.

Najveći je problem, kaže Savanović, godišnji borački dodatak od 11 miliona koji borcima ne znači mnogo a državu košta puno. Dok u vladi razmišljaju o uštedama, borci takvu mogućnost isključiju.

– Gledajući u vrijednosti tog pojedinačnog boračkog dodatka on mnogo ne znači u realnom smislu ali znači u zbirnoj cifri koja ide zato. Dakle, bilo je razmišljanja čak i prijedloga da ta sredstva usmjerimo u relani sektor u smislu izgradnje fabrika i da u te fabrike zaposlimo ili te demobilisane borce ili njihovu djecu – izjavio je Savanović.

– Slažem se ja sa ministrom da to ne znači ništa i upravo zato tražimo da se to poveća a ne da se ukine – komentarisao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS.

Da država troši više nego što ima pokazuju i nalazi revizije u ostalim resorima.Trenutno najgori bilans ima Ministarstvo za izbjeglice jer je izvršilo tek nešto više od pola planiranih obaveza. Značajnije neizvršenje budžeta imala su ministarstva Predraga Gluhakovića i Dragana Bogdanića.

Tek treba da se utvrdi kolika je rupa u Ministarstvu poljoprivrede gdje je situacija najlošija. Samo je Agenciji za agrarana plaćanja u ovu godinu prenjela više od 30 miliona maraka obaveza iz prošle godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA