Ministar voćarima obećao pomoć

589

Voćari iz svih krajeva Srpske već deset dana obilaze osušene stabljike i propale plodove šljive, jabuke i kruške, kojima je presudio mraz. I gubitke su sabrali i na njih se požalili ministru poljoprivrede, Stevi Mirjaniću. U voćnjacima Nikole Vukote iz sela Trebovljani prava je pustoš.

Od jabuke ove godine, kaže neće biti ništa. Kao i svi, od ministra je tražio nadoknadu štete. Na kompromis, poručuje, neće pristati.

– Bez dvije hiljade, kažem, nema ništa. To je ono da pokrijemo osnovne troškove. Šta su to osnovni troškovi? To je za zaštitu. Mi smo zaštitu uzeli na agro rok. Trideseti decembar će doći, čim ćemo platiti ljudima zaštitna sredstva – rekao je Nikola Vukota.

Ministar je obišao potkozarske voćnjake i uvjerio se u posljedice mraza. Iako ni 19 miliona za podsticaje još nije isplaćeno, poručio je voćarima da će im pomoći.

– Vlada je do sada činila ono što joj je bilo na raspolaganju, i ono što je bilo moguće. Činiće i ubuduće. Ali to ćemo morati objektivizirati i primjeriti prije svega našoj ekonomskoj moći – rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić.

Štete su zabilježene na više od 1.100 hektara, a Srpska će ove godine ostati bez najmanje 120 hiljada tona domaćeg voća. Toga su najbolje svjesni voćari, koji će se o zahtjevima tek dogovarati.

– Na nama je da pregovaramo sa njima i da se dogovorimo. Mi očekujemo snažnu pomoć od Ministarstva, i ako to ne učine, znači ova naša proizvodnja će biti upitna – rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Krajem maja ministar će opet na teren. Tada će se tačno znati koliko domaćeg voća će biti na pijacama.

Prema prvim procjenama Ministarstva poljoprivrede, stradalo je oko 60 odsto voćnjaka u Srpskoj. Voćari tvrde da je taj procenat mnogo veći. Da li će im i kako nadoknaditi štetu, ministar Mirjanić danas nije odgovorio.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA