Medicinari najavljuju žalbu Vrhovnom sudu, insistiraju na izmjeni zakona

634

Nećemo stati, nastavljamo borbu za izmjenu ključnih zakona u zdravstvu – poručuju iz Unije sindikata zdravstvenih radnika – dan nakon što je njihov predlog odbačen.

Inicijativa sa skoro 17 hiljada potpisa za donošenje osam novih zakona sinoć nije dobila zeleno svjetlo odbora za zdravstvo pa se nije ni našla na današnjoj sjednici Skupštine. Zbog toga krive i vlast i opoziciju i najavljuju žalbu Vrhovnom sudu Srpske.

– Jedanaest je članova odbora za zdravstvo, 6 iz pozicije, 5 iz opozicije – sinoć su glasali svi protiv, čak su još gori bili ovih pet koji uopšte nisu došli. Znači promjene nema, niti iko ukazuje na njih, možete li misliti kakva je to odgovornost ne doći na sjednicu odbora, niko iz opozicije nije došao – rekao potpredsjednik Unije sindikata u zdravstvu RS Željko Šukalo.

Iz Unije tvrde da su članovi Odbora iz vladajućih partija glasali protiv inicijative po naredbi resornog ministra Dragana Bogdanića. Opozicionari su, smatraju izostali takođe po naredbi, ali ne otkrivaju čijoj. Iz oba bloka poručuju da im niko ništa nije naredio.

– Nedovoljno pripremljena inicijativa i mi smo predložili sindikatu i ministru zdravlja da u narednom periodu u zajedničkom razgovoru te predloge ozbiljno pripreme jer nije samo donošenje zakona rješenje problema u zdravstvu – rekao je zamjenik predsjednika Odbora za zdravstvo u NSRS Duško Ivić.

“Sjednica odbora je bila u 18.30, neobično vrlo kasno, obično su bile mnogo ranije i kad sam mogao da uskladim sa svojim obavezama. Iskreno, da sam bio na odboru, podržao bih inicijativu jer sam im pomogao da te potpise skupe”, rekao je Milan Švraka član Odbora za zdravstvo NSRS.

Zbog toga što ih nisu podržale ni kolege ljekari, iz Unije pozivaju građane da nikada više ne zaokruže njihova imena na izbornim listama, pa ni ime resornog ministra. Dok im Dragan Bogdanić uzvraća da je to politikanstvo, oni tvrde da je kumovao odbacivanju inicijative.

– Krenuli smo razgovor i tada je ministar digao prst (pokazuje): odluka i naređenje Vlade je da ovo ne ide u skupštinsku proceduru – rekao je predsjednik Unije udruženja radnika u zdravstvu RS Miodrag Femić.

– Ne sjećam se prsta, možda sam gestikulirao ali sigurno nisam mahao. Inicijativa ima dobrih ideja, prijedloga, ali je pomalo konfuzna, nedorečena, teško provodivo – osam zakona u 90 dana, to bi bilo neozbiljno – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

Sindikalci najavljuju da će se obratiti i Ustavnom sudu Srpske. Tražiće ocjenu ustavnosti važećih zakona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA