Mazda RX-9, nada postoji

501

Kako pišu “Vrele gume”, u intervjuu datom za „Top Gear“, Mazdin direktor dizajna, Kevin Rajs, rekao je bi kompanija „voljela da proizvede taj model“. Ipak, kreiranje likvidnog biznis plana je prilično „pipavo“ jer je tržište za tako nešto relativno malo, tako da bi bilo teško opravdati troškove razvoja. Dodatno, RX-Vision, prikazan na prošlogodišnjem Salonu automobila u Tokiju je bio samo dizajnerska studija, bez bilo kakve pogonske opreme.

mazda r 8
Međutim, postoji tračak nade da će ovaj atraktivni koncept napraviti tranziciju ka serijskom modelu, jer su povratne informacije u vezi sa RX-Visionom više nego pozitivne. „U Mazdinim sporednim prostorijama, mi i dalje razvijamo taj model, a kada svijet bude spreman za kupovinu novog modela sa rotacionim motorom, bićemo spremni da to i omogućimo“, objasnio je Rajs. Drugim riječima, Mazda želi da uvidi koliko bi zapravo bilo kupaca novog RX modela, i ukoliko potražnja bude zadovoljavajuća, model će se materijalizovati u stvarnosti.

mazda r 6789
Predstavljen prošlog vikenda na Concorso d’ Eleganza Villa DEste, RX-Vision odlikuje duga hauba, koja po Kevinu počiva na određenoj visini, posebno predviđenoj da ugosti jedan tip motora: rotacioni. Od ovog momenta, možemo samo da pretpostavljamo da li će se koncept transformisati u serijski model.

mazda r 88888
Nedavno priloženi patent je otkrio da Mazda radi na novom turbo rotacionom motoru, za koji se vjeruje da isporučuje više od 400 ks. Neki smatraju da će RX-9 stupiti na scenu 2020., kada Mazda bude slavila 100 godina postojanja. Nadamo se da će tako i biti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA