Leukemija najčešća maligna bolest kod djece (VIDEO)

2297

Na Odjeljenju hematoonkologije Klinike za dječije bolesti UKC RS godišnje se liječi od 50 do 60 djece oboljele od malignih bolesti. Podaci govore da je leukemija najčešće oboljenje medju djecom, a u stopu je slijede tumori mozga i mekog tkiva i tumori bubrega. Od vrste oboljenja zavisi trajanje i proces liječenja, ali zahvaljujući savremenoj hemioterapiji, dječiji malignitet je u visokom procentru izlječiv, kaže pedijatar-hematolog Biljana Đurđević Banjac.

– Liječenje akutnelimfoplastne leukemije traje dvije godine. Intezivno liječenje šest mjeseci, dok ostalih osamnaest mjeseci djeca budu kući i piju određenu terapiju. A ukoliko se radi o drugom nekom tumoru, on može da se liječi četiri mjeseca. Visoki stadijum bolesti osam mjeseci ili do godinu dana. Mnogo su to intezivni hemioterapijski blokovi i mogu da probude određene komplikacije na organima. Nekada primaju i transfuziju, liječenje infekcije ili neke druge komplikacije koje se mogu desiti – kaže Đurđević Banjac.

Da je proces liječenja dug i mukotrpan,a  najviše neizvjestan vrlo dobro zna i Ljiljana Simurdić, majka djevojčice oboljele od leukemije. Kaže da joj se svijet srušio u trenutku  kada je saznala da njena kćerka boluje od ove teške bolesti. Danas, dvije godine nakon toga,  za sve roditelje koji se nalaze u sličnoj situaciji ima jasnu poruku.

– Meni kada su saopštili dijagnozu, ja sam mislila da je to kraj. Sada vidim da u okruženju postoji veliki broj djece koji su se izlječili, imaju normalan život, da to nije prelazna bolest. Jednostavno, više informacija za roditelje. To jeste bauk, ali uvijek postoji šansa i mi vjerujemo u nju – kaže Simurdić, inače član Udruženja  roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”.

Trenutno se na Odjeljenju dječije hematoonkologije UKC RS liječi petnaestoro djece. Najveći broj mališana, kažu,  na terapiju dolazi u dnevnu bolnicu i nakon toga se sa svojim roditeljima vraćaju kući.Oni koji ovdje ostaju, vrijeme prekraćuju u maloj igraonici I dnevnom boravku gledajući televizor i čitajući knjige.Nedovoljno za djecu, saglasni su u Kliničkom centru, ali kažu, potrudiće se da u narednom periodu za ove mališane pripreme dodatne aktivnosti koje će im vratiti osmjeh na lice.

– Mi imamo odlične uslove za liječenje djece oboljele od malignih bolesti. Naše odjeljenje zadovoljava sve standarde, od uslova, pripreme i davanja citostatika, uglavnom imamo svu hemioterapiju, imamo odličnu transfuziološku službu, radio terapiju. Imamo pomoć naših hirurga koji jedan dio tumora mogu da operišu kod nas – objašnjava dalje pedijatar Đurđević Banjac.

Da bolnička terapija iziskuje brojne materijalne izdatke, svjesni su u Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”. Upravo zbog toga inicirali su gradnju prve roditeljske kuće u RS blizu UKC RS. Kažu da roditelji koji nisu iz Banjaluke uskoro neće morati iznajmljivati i plaćati stan kako bi bili blizu svoje djece koja se liječe.

– Mi koji smo boravili u roditeljskim kućama znamo da se to ne može opisati. Kada dijete siđe sa odjeljenja u tu roditeljsku kuću, ono se oporavi. Jednostavno nije sa okruženjem u kojem su nosioci virusa. Dijete je sigurno, blizu je bolnice, a s druge strane se ossjeća kao da je u svojoj kući. Taj jedan porodičan ambijent svakako će olakšati proces izlječenja djeteta – tvrdi Dijana Berić, sekretar Udruženja  roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”.

U Udruženju “Iskra” najavljuju i niz drugih aktivnosti kako bi pomogli roditeljima čija djeca boluju od teških bolesti. Problema je dosta, a lijekova, kažu,  uglavnom, ima. Ipak, roditelji su nekada prinuđeni da ih traže van granica BiH. Olakšavajuća okolnost u svemu tome, ističu, jeste što troškove mogu da refundiraju u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

– Mi nemamo psihologa u Udruženju i ono što je nama u narednom periodu potrebno je zaposliti psihologa koji će raditi sa djecom i roditeljima. Bitno je održati i roditelje i dijete prema pozitivnom stavu o ishodu izlječenja.Dječiji malignitet vodeći je uzrok smrtnosti kod djece uzrasta do 14 godina, kako kod nas tako i u Evropi. I pored intezivnog istraživanja u ovoj oblasti, stručnjaci ni danas još ne znaju zašto djeca oboljevaju od raka. Ali zato upozoravaju na različite simptome koji mogu da upućuju na maligno oboljenje – priča Berić.

– Ono što najčešće roditelji primjete kod svoje djece jeste neuobičajeno ponašanje, odnosno malaksalost koja  ranije nije bila prisutna, bljedilo, pojava neuobičajenih krvarenja, bolovi koji se javljaju noću i upućuju da se radi o nečemu mnogo ozbiljnijem. Od vrste malignih bolesti zavisi i simptomatologija. Veoma je važno da roditelji, kažu naši sagovornici, prate rast i razvoj svoje djece, kako bi na vrijeme uočili rane simptome bolesti . Mališane treba redovno voditi na sistematske preglede, jer je prevencija i terapija, poručuju, prvi korak ka uspješnom izlječenju djece od malignih bolesti – dodala jer Biljana Đurđević Banjac, pedijatar- hematolog na na Odjeljenju dječije hematoonkologije UKC RS.

Novinar: Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA