Kusturica odlikovan Ordenom Svetog Stefana Lazarevića

579

U Manastiru Ostrog danas je režiseru Emiru Kusturici uručen Orden Svetog Stefana Lazarevića.
Kusturica je izrazio poštovanje prema Crkvi i svecima, posebno u trenutku kada su na udaru pravoslavlje i cjelokupna hrišćanska kultura.

On je zahvalio za Orden koji mu je uručen.

Kusturica je pod Ostrog došao u pratnji “Noćnih vukova”, najmasovnijeg svjetskog motociklističkog kluba.

Predsjednik odjeljenja “Noćni vukovi” iz Crne Gore Željko Vukčević istakao je da motociklisti bar jednom nedjeljno dolaze pod Ostrog.

– Danas nas je došlo desetak. Među nama je jedan član iz Rusije i dvojica iz Republike Srpske. Želimo da se poklonimo moštima Svetog Vasilija Ostroškog i da budemo pratnja našem bratu i gostu Kusturici – kaže Vukčević.

U Manastiru Ostrog danas je obilježen praznik Svetog Vasilija Ostroškog, a hiljade vjernika iz Crne Gore, zemalja regiona i svijeta, cjelivali su mošti svetitelja koje se čuvaju u Vavedenjskom hramu, u Gornjem manastiru.

Noć prije, u okviru ponoćnog prazničnog bdenja u Crkvi Vavedenja moleban i akatist služio je NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije služio je i centralnu arhijerejsku liturgiju na platou ispred Gornjeg manastira, uz sasluženje mitropolita ternopoljskog i kremenjeckog Sergija iz zapadne Ukrajine i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija.

Vasilije Ostroški /Jovanović/, koji je na rođenju dobio ime Stojan, rođen je 28. decembra 1610. godine u selu Mrkonjići u Hercegovini, a zamonašio se u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice.

U manastir Ostrog došao je nakon razaranja manastira Tvrdoš, gdje je bio arhijerej.

Mitropolit hercegovački postao je 1639. godine, umro je 1671. godine, a zbog svojih iscjeljiteljskih moći proglašen je za sveca.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA