Krijumčari migranata zaradili između pet i šest milijardi evra

540
Krijumčari ljudi su prošle godine od prvog talasa migracije na jug Evrope zaradili više od pet milijardi evra, navodi se u izvještaju Interpola i Evropola.

U izvještaju se navodi da se devet od deset migranata i izbjeglica koji su prošle godine stigli i EU oslanjalo na “osigurane usluge”, uglavnom od mreža kriminalaca duž ruta i taj obim će, najvjerovatnije biti mnogo viši ove godine.

U izvještaju se podsjeća da je prošle godine više od milion migranata ušlo u EU te da je većina platila između 3.000 i 6.000 evra tako da je u prosjeku obrt novca iznosio između pet i šest milijardi evra.

“Da bi oprali novac i integrisali ga u legitimnu ekonomiju, kuriri su prenosili velike iznose gotovog novca preko granice i krijumčari su svoju zaradu slali kroz salone automobila, prodavnice mješovite robe, restorane ili saobraćajne kompanije”, ističe se u izvještaju.

Glavni organizatori dolaze uglavnom iz istih zemalja kao i migranti, ali često se dešava da imaju dozvole za boravak u EU i pasoše.

“Osnovnu strukturu krijumčarske mreže migranata čine lideri, koji koordinišu aktivnostima na zadatoj ruti, organizatori zaduženi za aktivnosti preko ličnih kontakata i oportunisti čiji je zadatak uglavnom pomoć organizatorima i u aktivnostima vrbovanja”, dodaje se u izvještaju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA