Kreativan Vaskrs (VIDEO)

856

Farbali su jaja, pravili zanimljive maske i igračke u obliku zeca. Petogodišnji David se tokom cijele ove sedmice, zajedno sa svojim drugarima, nestrpljivo pripremao za najvažniji hrišćanski praznik Vaskrs.

Da su praznici odličan povod da sa vašim mališanima kreativno provedete vrijeme, pokazali su nam i u edukativno – kreativnom centru „Dobar dan“ u Banjaluci.

– Lijepo provodimo vrijeme. Bojimo uši od zeca. Da li je to teško uraditi? Nije, brzo se završi, rekao je David.

– Kreativnost je posebno bitna za djecu koja imaju problema u govoru, koja ne mogu da ispolje svoje emocije i ostvare socijalne kontakte. Kreativnost je izduvni ventil pomoću kojeg djeca mogu da izraze neke svoje emocije, a pomaže im da razviju i motoričke i ostale sposobnosti, rekla je Amra Husanović, voditelj kreativnih radionica u edukativno – kreativnom centru „Dobar dan“ Banjaluka.

Svaki novi dan budi nove kreativne ideje. Na roditeljima je da ih na najzanimljiviji način približe djeci koja su uvijek spremna za brojne pustolovine, priča nam vaspitač Amra Husanović. Mališani u ovom centru svaki dan prave nove instalacije od flašica, kutija, šljokica, kolaž papira i ljepila. I u tome uvijek uživaju.

– Djeci treba dati materijale i nešto što će njima privući pažnju i da se obrađuje tema koja je njima zanimljiva. Mi kada obrađujemo slova, djeci ponudimo šljokice. Bitna je tematika koja se obrađuje i raznovrsan materijal: plastelin, šljokice, ljepilo i plastika od koje pravimo razne životinjice, rekla je Amra Husanović.

Farbanje jaja, pripremanje trpeze i zanimljivih dekoracija nije isključivo rezervisano samo za odrasle, ističe naša sagovornica. Kaže da djecu od malih nogu treba uključiti u što više raznovrsnih aktivnosti i na taj način osloboditi njihovu maštu.

– Mi djeci dajemo da ispolje kreativnost, ali ih i učimo osnovne stvari da je nebo plave boje, da je sunce žute boje, a nekada oni boje i kako žele. Ja im kažem ne mora biti plavo, bojite kako želite. Bitno je da znaju osnovne stvari jer su to predškolska djeca. Bitno je da ispolje tu svoju kreativnost i kako su oni sanjali, imali smo i takve aktivnosti, dodala je Amra Husanović.

Edukativno – kreativni centar „Dobar dan“ okuplja klince i klinceze predškolske dobi. Kažu da su aktivnosti prilagođenje željama i potrebama svakog roditelja i djeteta, a posebno su ponosni na timski rad i učenje kroz igru.

– Imamo tri grupe: ranoranioci pjetljići koji su ovdje od 09.00 i 13.00 h, marljive pčelice od 13:00h do 17:00 h i mlađu grupu koja ovdje bude svaki drugi dan od 17:00 h do 20:00 h. Na našoj fb ili web stranici roditelji mogu saznati više informacija o našim aktivnostima i tematskim jedinicama tokom dana, tako da dobro nam došli u svakom slučaju, istakla je Amra Husanović.

Za kreativne osobe se kaže da su otvorene, produktivne i fleksibilne. Zato dozvolite mališanima da svojim mislima i snovima daju krila, ali i da budu dio kreativnih aktivnosti u kojima može da učestvuje cijela porodica.

Autor: Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA