Kraj petnaestogodišnjeg rata u Avganistanu?

878

Mirovni sporazum između Avganistanske vlade i pobunjeničke grupe možda će biti potpisan u nedjelju, poslije dvogodišnjih pregovora.

Sporazum predviđa da pobunjenička grupa obustavi rat protiv vlade u Kabulu, poštujući Ustav Avganistana, i da prekine sve veze s drugim antivladinim grupama.

Potpisivanjem ovog sporazuma moglo bi da dođe do velikog napretka u pokušaju da se zaustavi 15-godišnji rat, saopštili su danas jedan avganistanski zvaničnik i predstavnik grupe pobunjenika.

Zamenik šefa Visokog savjeta za mir sa sjedištem u Kabulu Ataul Rahman Salim rekao je agenciji AP da će dogovor s naoružanim ogrankom partije Hezb-i-Islami mogao da bude potpisan u nedjelju, poslije dvogodišnjih pregovora.

Visoki predstavnik grupe Hezb-i-Islami Amin Karim takođe je rekao da očekuje da će predsjednik Avganistana Ašraf Gani u nedelju odobriti konačnu verziju sporazuma.

AP ocjenjuje da bi Gani takvim sporazumom učinio zanačajan korak ka uspostavljanju mira s pobunjeničkim grupama koje se bore protiv vlade u Kabulu. Njegovi pokušaji da počne dijalog s talibanima, uglavnom preko pakistanske vlade, za sada su neuspješni.

Iako je snaga grupe Hezb-i-Islami posljednjih nekoliko godina u stanju mirovanja i ima manji politički značaj u Avganistanu, sporazum sa Vladom Avganistana mogao bi da predstavlja primjer za bilo kakav budući dogovor sa talibanima.

Lider grupe Hezb-i-Islami je Gulbudin Hikmatjar bio je jedan od najznačajnijih boraca protiv sovjetske okupacije koja je trajala od 1979. do 1989. godine. Vjeruje se da se Hikmatjar u Pakistanu, mada je Karim rekao da je on nalazi na jednoj neodređenoj lokaciji u Avganistanu.

Prema nacrtu sporazuma od 25 tačaka, u koji je agencija AP imala uvid, on bi uskoro mogao da dođe u Kabul kako bi potpisao formalni mirovni dogovor.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA