Kovač: Srbija nije prošla ni prijemni, a hoće na fakultet

565

Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač rekao je da je otvaranje poglavlja za Srbiju kao fakultet, a da ona još nije položila ni prijemni ispit.

Dodao je i da Hrvatska želi da se “definiše štivo koje je potrebno da bi se položio prijemni ispit i upisao fakultet”, ali pritom istakao i da “Hrvatska želi da Srbija uspostavi odnose sa Kosovom na dobrobit i jedne i druge države”.

– Naravno da Hrvatska kao članica Evropske unije pomaže da se pronađe rješenje kako bi Srbija mogla da krene napred. Mi smo u kontaktu sa Evropskom komisijom i članicama Evropske unije, želimo da budemo konstruktivni i da se postigne napredak, ali ima dosta nejasnoća u tom procesu. Šta je cilj? Da Srbija otvori poglavlje koje se tiče pravosuđa i temelja prava? To je kao da upisujete fakultet, a prije toga treba položiti prijemni ispit, nešto što se zove pregovori o kriterijumima za to poglavlje, o mjerilima za to poglavlje. Nismo došli do toga, došli smo da toga da definišemo koje je štivo potrebno kako bi Srbija upisala fakultet, rekao je Kovač.

Dodao je da je Hrvatska rekla koje je to štivo, odnosno koja su mjerila i koji su hrvatski zahtjevi.

– Saradnja sa Haškim tribunalom mora da bude potpuna, da bude prihvaćena i presuda i odluka Haškog tribunala, da se poštuju manjinska prava, vladavina prava, pa tako i prava hrvatske manjine, za koju želimo da bude predstavljena u Skupštini Srbije, kao i takozvana jurisdikcija Srbije za ratne zločine na teritoriji cijele bivše Jugoslavije. Blizu smo rješenja, ali do njega dolazimo kroz konsultacije sa Evropskom komisijom. Mi smo ozbiljni, ne puštamo poluinformacije, začudio sam se kada sam konstatovao da su neki moji prijatelji iz EU izašli sa nekim informacijama o kojima se nismo dogovorili, dodao je Kovač.

Potom je ponovio da se ne radi o otvaranju poglavlja, da Holandija želi da se ona otvore, a da Hrvatska želi da ostane “pozitivna“.

– Poznati su naši uslovi, to su nužni koraci da bi došlo do međuvladine konferencije na kojoj bi se razmatralo otvaranje poglavlja. Odbijamo reč blokada, nema nikakve blokade. Sjećam se da je trebalo dvije godine da Srbija otvori prva poglavlja, velike države Evropske unije su tražile da dođe do pomaka u dijalogu sa Kosovom. Treba uspostaviti odnose sa Kosovom na dobrobit i jedne i druge države. Odbijamo riječ blokada, ako je moguće otvoriti poglavlja u junu, treba ih otvoriti, samo prethodno treba ispuniti hrvatske interese koji su i interesi Evropske unije, zaključio je Kovač.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA