Kosovski savez primljen u UEFA

740

Uprkos tome što nije promjenjen Statut UEFA, delegati Kongresa Evropske kuće fudbala, većinom glasova, primili Fudbalski savez Kosova u članstvo!

Kosovo je od danas 55. članica UEFA.

Za ovu odluku glasalo je 28 država članica, a 24 su bile protiv.

Predsjednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači oduševljeno je ovu vest podjelio na svom Twitter profilu:

Nešto ranije, članice UEFA su na tajnom glasanju na Kongresu UEFA u Budimpešti odbile prijedlog za promjenu Statuta, za koji je bila potrebna dvotrećinska većina od 54 glasa, odnosno 36.

Za izmjene Statuta glasale su 33 članice, 21 je bila protiv, a jedna uzdržana. Prijedlog Švajcarske, dakle, nije prošao za samo tri glasa, ali bez obzira na to glasaće se o prijemu kosovskog saveza.

Uoči glasanja o prijedlogu izmjene Statuta, delegatima Kongresa UEFA obratio se predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić koji je apelovao da se UEFA pridržava osnovnog načela a to je da se politika ne mješa u fudbal, da se “ne prekrajaju granice”, kao i da fudbal ostane to što jeste – “čista igra”.

– Iskreno sam se nadao da o ovoj temi nikada neću morati da govorim pred vama, čvrsto verujući da ćemo uspeti politiku da držimo daleko od fudbala, da će jedan od osnovnih postulata UEFA biti netaknut i da nam se politika neće mešati u fudbal. Međutim, pošto je pitanje prijema Fudbalskog saveza samoproglašene države Kosovo u UEFA uvršteno kao tačka dnevnog reda današnjeg kongresa, bojim se da su ozbiljno uzdrmani temelji zbog kojih je fudbal danas u svetu to što jeste, mnogo više od sporta. Zato sam uveren da u ovom trenutku, ja kao predsednik Fudbalskog saveza Srbije, ovde ne branim samo i isključivo suverenitet i teritorijalni integritet moje zemlje od fudbala, već u isto vreme branim fudbal od politike, naglasio je Karadžić.

On je apostrofirao stav FSS da nikada neće podržati ovakve presedane.

– Svakako da FSS nije protiv da se fudbal, uključujući i internacionalni nivo, igra na svim delovima našeg kontinenta i da mladi fudbaleri imaju priliku da svoju veštinu i znanje uporede sa sportistima iz drugih zemalja. Međutim, kao i uvek do sada, dosledno, protiv smo da savez koji formalno ne ispunjava uslove za prijem i članstvo, bude punopravni član evropske fudbalske organizacije. Jednostavno, fudbal ne sme da pređe tu liniju i da kroji i prekraja granice bilo koje države. A primanje samoproglašene države Kosovo pod okrilje UEFA bi upravo to značilo. Pred očima sveta politika bi na najgrublji mogući način zloupotrebila fudbal. Zato danas moramo da kažemo NE. NE uplitanju politike u fudbal, poručio je predsjednik FSS.

Karadžič je podsjetio i da Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, kao i da nedavno nije promljeno u UNESKO, i naglasio je da postupak prijema FS Kosova u članstvo UEFA ima ozbiljne proceduralne i pravne nedostatke.

– U razmatranju čitavog slučaja treba imati u vidu da je Kosovo i Metohija shodno važećoj i obavezujućoj Rezoluciji Saveza bezbednosti UN 1244, deo Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija. I ako se 1992. godine poštovala Rezolucija Ujedinjenih nacija na osnovu koje je kasnije reprezentaciji Jugoslavije, bilo onemogućeno da učestvuje na EP u Švedskoj, zašto bi se danas ‘gluvo i slepo’ prelazilo preko Rezolucije Ujedinjenih nacija!? Zato i veliki znak pitanja u pogledu utemeljenosti zahteva za prijem FS Kosova prema UEFA, rekao je Karadžić.

Prvi čovjek srpskog fudbala ukazao je i na to da bi prijem Kosova u UEFA moglo za posljedicu da ima podjelu među njenim članstvom i da otvori put mnogim zahtjevima za prijem u članstvo UEFA.

– FS Kosova i Metohije sada egzistira i deo je FS Srbije, što je predviđeno i Statutom FSS, koji je nakon usvajanja dostavljen UEFA i FIFA i na koji nije bilo primedbi. Fudbalski klubovi sa teritorije Kosova i Metohije (sa srpskim igračima), imaju svoje takmičenje, uključeni su u sistem fudbalskog sporta gde nadležnost ima FSS. Postavlja se veliko pitanje kako će, u slučaju presedana i priznanja FS Kosova, ovi klubovi egzistirati i gde će se takmičiti? Postavlja se i načelno pitanje kako će savezi čije države NISU priznale Kosovo kao nezavisnu državu organizovati međusobne utakmice i kako će se primenjivati protokol pred utakmicu u tom slučaju? Želim da istaknem da se u čitavom predmetu postavlja pitanje bezbednosti i sigurnosti na stadionima na teritoriji Kosova, jer sistem licenciranja klubova za takmičenja UEFA nije prošao uobičajenu proceduru koja je predviđena pravilnicima, podsjetio je Karadžić.

On je istakao da je ovde isklučivo riječ o političkom, a ne fudbalskom predlogu.

– Gospodo, mi nismo političari, nismo ni sudije, ali moramo da uradimo sve da zaštitimo našu organizaciju i sam fudbal. Danas je ovde pred vama POLITIČKI, a ne fudbalski predlog. A, autonomija fudbala mora da bude garantovana uprkos svim političkim udarima. I zato se danas nalazimo pred velikim ispitom. Zato danas moramo da kažemo NE politici u fudbalu, NE podelama koje mogu da uslede u slučaju ovog nedvosmislenog presedana. Odluka o prijemu FS Kosova u članstvo UEFA izazvala bi velika previranja u regionu, a zatim otvorila Pandorinu kutiju i širom Evrope. Zato ostanimo dosledni principima koji su fudbal učinili ovim što danas jeste. Čistom igrom! Zbog toga se nadam da se neke granice neće preći. Zbog budućnosti fudbala i naše zajedničke kuće, UEFA, rekao je Tomislav Karadžić.

Sada članice Kongresa mogu da se pozovu na Statut i da se uopšte ne glasa za prijedlog da Fudbalski savez Kosova bude primljen u punopravno članstvo UEFA. Kosovski sportski savezi su do sada već učlanjeni u većinu međunarodnih organizacija, kao i u Međunarodni olimpijski savez.

Prijem u UEFA je preduslov za prijem u Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA). Kongres FIFA biće održan 13. maja u Meksiko Sitiju.

Prijem u članstvo FIFA značilo bi mogućnost da se Kosovo takmiči u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Reprezentacija Kosova bi se u tom slučaju takmičila u grupi sa Turskom, Hrvatskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.

UEFA: Bez amandmana za prijem zemalja koje nisu u UN

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA