Komarici prijete tužbama zbog poređenja Banjaluke i Blajburga

596

Poređenje Banjaluke i Blajburga u najmanju ruku je strašno, napisao je u pismu banjalučkom biskupu predsjednik Republike Srpske. Milorad Dodik piše da je Franjo Komarica svojom izjavom uvrijedio ne samo stanovnike Banjaluke, Potkozarja i cijele Srpske – već i mučenike koji postradaše u brojnim stratištima u Drugom svjetskom ratu.

– Vašim jučerašnjim istupom, kada ste ne trepnuvši poredili Banjaluku sa Blajburgom, pređena je granica trpljenja, koju smo, svako sa svoje pozicije, i Vi i ja, dužni da održavamo, napisao je Dodik.

Zbog Komaričinog istupa pojedinci prijete i tužbama. Nakon sastanka sa advokatom, članovi Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske odlučili su da od banjalučkog biskupa zatraže javno izvinjenje.

– Ukoliko to izvinjenje ne bude učinjeno preduzećemo daljne pravne radnje što ne isključuje mogućnost podnošenja tužbe, rekao je Željko Bubić, advokat Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske.

– Iznenađenje od gospodina Komarice, kao jednog dobrog pastira što sam smatrao do ove sinoćnje izjave. Mislim da je izgubio i stado i izgubio je mnogo toga u očima ove populacije, kazao je Nikola Puzigaća, predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske

Sličan stav imaju i brojne političke partije. I dok se socijalisti pitaju da li Komarica želi da sapere grijeh ustaškim zločincima, gradonačelnik Banjaluke tvrdi da biskup pokušava da opravda služenje mise u Blajburgu. Skandalozno poređenje oštro su osudili u srpskom Sabranju Baštionik. Kažu da je to samo kontinuitet ponašanja Franje Komarice.

– Porediti Blajburg sa Banjalukom, ne da je drsko i uvredljivo nego je prvokativno i veoma opasno. Niko više od Banjalučana i Srba nije osjetio na sebi šta znači biti žrtva progona i zločina, rekao je Predrag Adamović iz Srbskog Sabranja Baštionik.

Čak je i u Hrvatskoj o slučaju Blajburg javnost odavno podijeljena. U Zagrebu se dva puta mjeri svaka izgovorena riječ o hrvatskoj prošlosti. Biskupovo poređenje je najblaže rečeno, nesretno jer spaja nespojivo, tvrdi banjalučki istoričar Željko Vujadinović.

– Veoma je teško govoriti o Banjaluci danas, upoređivati je sa Blajburgom a na jedan način zanemariti dešavanja u Drugom svjetskom ratu kao što su zbivanja u Drakuliću, Šargovcu i Motikama u kojima su u ubistvu znatnog djela stanovništva tada, dakle preko dvije hiljade i tristo ljudi, učestovali i pojedini pripadnici Katoličke crkve, izjavio je istoričar Željko Vujadinović.

Komarica danas nije imao vremena za novinare. Bar su nam tako rekli u banjalučkoj biskupiji, uz objašnjenje da je na sastanku sa sveštenstvom. Komarica je, kažu Banjalučani, svojim istupom sve banjalučke Hrvate praktično poistovjetio sa ustašama. Samo zbog toga bi, u najmanju ruku, trebalo da uputi javno izvinjenje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA