Kolo srpskih sestara u Prijedoru uvijek na usluzi za pomoć (VIDEO)

763

Kolo srpskih sestara u Prijedoru jedna je od organizacija koja je uvijek na usluzi onima kojima je pomoć najpotrebnija. Tako je bilo u toku rata, za vrijeme majskih poplava 2014. godine, ali i tokom najvećih hrišćanskih praznika.

Dara Avramov član je Kola srpskih sestara od 1992. godine. Za ovu organizaciju vežu je brojne uspomene. Bilo je tu, kako kaže, lijepih, ali i jako teških perioda. U sjećanju joj je ostao rad za vrijeme rata na ovim prostorima, kada je, zajedno sa ostalim članicama pomagala ugroženom stanovništvu.

– Bilo je teško, jer nismo imali čak ni struju. Radili smo na peći na drva, mljeli ručno na mašini za meso. Pomagali smo borcima, ovdje su nam se u Kolu rađala mala djeca, majke su dolazile sa malom djecom, rekla je član Kola srpskih sestara, Prijedor Dara Avramov.

Član ove humanitarne organizacije odnedavno je i Marija Panić. Posao nije jednostavan, ali ispunjava je osjećaj da može pomoći onima kojima je pomoć neophodna.

– Od Nove godine sam član Kola. Kasno sam se uključila, ali poželjela sam da se uključim, jer sam čula kako su aktivne. Jako mi je lijepo. Družimo se, dodala je član Kola srpskih sestara, Prijedor Marija Panić.

Kolo srpskih sestara u gradu na Sani osnovano je 1902. godine. Njihov rad povremeno je prekidan, ali je obnovljen 1992. godine. Trenutno broji oko 30 aktivnih članica.

– Osnovna misija nam je da pomažemo svim kategorijama društva. U tome uspjevamo, kazala je predsjednik Kola srpskih sestara, Prijedor Jadranka Mijić.
– U vrijeme poplava imali smo veliki odziv naših građana da priteknemo u pomoć. Tada smo obišli oko 1000 domaćinstava, a isto toliko smo i opslužili ovdje u Kolu.

Članice Kola srpskih sestara uz svoje sugrađane bile su i za vrijeme najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa, kada su najugroženijima donirale vaskršnje peretke. U Kolu apeluju na mlade djevojke i žene da im se pridruže, jer će naučiti nešto novo, a i pomoći drugima.

Novinar: Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA