Koliko je sigurno internet bankarstvo u Srpskoj? (VIDEO)

555

Gotovo sve banke u Republici Srpskoj u ponudi imaju mogućnost plaćanja računa putem interneta. Međutim, mnogi ovu uslugu ne koriste samo iz razloga što sumnjaju u bezbjednost sistema. Koliko je strah osnovan provijerila je naša ekipa.

Internet bankarstvo u RS postaje sve popularnije, potvrdili su nam u nekoliko banaka koje smo kontakirali. Broj korisnika ove usluge, u odnosu na isti period prošle godine, veći za oko hiljadu, kažu u Hypo Alpe Adria banci. Navode da nema razloga svaki mjesec cekati u redu radi plaćanja računa. Korištenjem internet bankarstva štedi se vrijeme i novac, jer su i provizije niže, ističu bankari. Međutim, stav građana, o navedenoj usluzi, je podijeljen. Mnogi se brinu za sigurnost novca.

Iz Agencije za informaciono društvo RS poručuju da je rizik korištenja intenet bankarstva isti kao i kada se koristi papirni novac ili kreditne kartice. Navode i to da banke nude uslugu onlajn bankarstva ali i mogucnost placanja racuna putem pametnog telefona, tacnije mobilne aplikacije. U oba slučaja važno je da korisnik postuje pravila, dok je banka duzna dati detaljna upustva.

– Po mom mišljenju oba servisa su bezbjedna. Sistem koji koriste banke je vec uhodan I koristi se dugo godina, dakle nije nesto neprovjereno. Jedino pravilo je postovanje standarda od strane banke i korisnika da bi sve to bilo bezbjedno, rekao je iz Agencije za informaciono društvo RS Milan Latinović.

Kako bi elektonsko placanje bilo što sigurnije, banke korisnicima najčešće daju tokene koji stvaraju lozinke, putem kojih pristupaju svojim računima, objašnjava naš sagovornik.

– Svaki korisnik dobije set pravila, sifre, tokene i podatke koji racunar mora da ima…Ako se krajnji korisnik pridrzrava pravila onda bi sve trebalo da bude uredu, dodao je Latinović.

Ukoliko koristite mobilnu aplikaciju za placanje racuna bilo bi pozeljno da sifrom zastite telefon. Osim toga pazite sa kim djelite svoje pristupne podatke, navodi Latinović. Prevaranti i sajber kriminalci sluze se razlicitim medotama kako bi dosli do novca, Ipak, navode nasi sagovornici, intenet bankarstvo ne predstvalja nista veci rizik od cinjenica da svaki mjesec sa bankomata dizete novac.

Novinar: Ivana Jokić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA