Kolika je sloboda medija? (VIDEO)

593

Sloboda medija ne postoji, riječi su okovane lancima, a javno mnjenje ne smije da prelazi granice. Ovako bi se moglo opisati generalno stanje medija u Bosni i Hercegovini, bar ako je suditi po rezultatima sprovedenih istraživanja. Iako građani najviše vjeruju medijima, čak 70 % njih misli da su politički uticaji na iste jako izraženi. A da razni uticaji postoje, potvrdili su i predstavnici novinara. “Da bi čovjek bio slobodan on se ne mora samo osloboditi okova, nego mora živjeti na taj način da poštuje i poboljšava slobodu drugih ljudi”. Tako se govorilo stotinama godina unazad, a za slobodu se plaćala skupa cijena. Tako se nažalost, saglasni su novinari, govori i danas.

– Nema slobode medija u državi u Republici Srpskoj, ili Federaciji gdje najviši funkcioneri otvoreno prijete i vrijeđaju novinare. Nema slobode medija niti možemo o njoj govoriti gdje predsjednik Republike Srpske već godinu dana ne dozvoljava jednoj on najvećih televizija da udju u Palatu, gdje ministar bezbjednosti BIH otvoreno napada novinare Javnog servisa – rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

– Najvećim kršiteljima novinarskih sloboda i slobode javne riječi se smatraju političari i političke strane, a onda ih prate vlasnici medijskih kuća. Ne može se naći prava granica izmedju finansijskog pritiska, vlasničkog i političkog – stava je Milkica Milojević, predsjednik Udruženja “BH novinari”.

Sve je manje slobodnog izražavanje, a sve je više pritiska pokazuju istraživanja koja je sprovela Fondacija Friedrich Ebert o slobodi medija u 2016. godini. Građani ne vjeruju političarima, ne vjeruju institucijama, smatraju da bi novinari trebalo da budu profesionalniji i više se pridržavaju etičkih načela. Ipak, pomak u odnosu na prethodne godine postoji. Oko 90 % građana potpuno osuđuje svaku vrstu napada na novinare.

– Ono što je ove godine jedna vrsta iskoraka je što je zaustavljen loš trend jeste pokazatelj prema kojem večina građana u Bosni i Hercegovini osudjuje svaku vrstu napada na novinare. Ranijih godina svaki 4 stanovnik je smatrao da su napadi na novinare opravdani – izjavila je Tanja Topić iz Fondacije Friedrich Ebert u Banjaluci.

Iako su analize i novinari najviše govorili o političkom uticaju na slobodu govora, političari koji su prisustvovali debati su ih podržali. Ipak su dodali da se ne treba generalizovati, a ni sve političare svrstavati u isti koš. Prema njihovom mišljenju istraživanja su pokazala kontradiktornost. Građani ne vjeruju političarima, ali ih opet ti isti građani biraju.

– Nažalost to pokazuje da ne živimo u jednoj demokratskoj državi jer u slobodnoj državi se ne postavlja pitanje povjerenja građana prema medijima. Nažalost, sve više medija kreira informacije kako odgovara političkim elitama koje su na vlasti – rekao je Davor Šešić, poslanik SDS-a.

Da novinarska profesija nosi veliko breme, a izgovorena riječ može imati posljedice uvjerili su se urednici i novinari Elta televizije. O slobodi medija se može pisati i pričati, ali država ne preduzme prave mjere za zaštitu ove profesije neće biti napretka društva ka demokratičnosti.

Novinar: Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA