Kod Brčkog se održava 4. Međunarodni sajam trešnje (VIDEO)

941

U selu Šatorovići kod Brčkog od danas se održava 4. Međunarodni sajam trešnje. Naša dopisnička ekipa, danas je boravila tamo, a više informacija donose nam naše kolege iz Brčkog.

Tradicionalni sajam izlagača trečnje, prilika je da mještani kraja koji je inače poznat po voćarstvu, prezentuju svoje proizvode. Cijena jednog kilograma trešnje je 4 marke, odnosno 3,5 konvertibilnih maraka ukoliko se voće prodaje na veliko.

Učešće na sajmu, pored lokalnih proizvođača voća, predstavile su i firme koje se bave preradom voća. Kažu da se na ovakvim mjestima sklapaju najlakši i najpovoljniji ugovori o odkupu.

– Mi smo zainteresovani za sklapanje ugovora sa potencijalnim kooperantima, tako da je ovo idealna prilika da porazgovaramo sa ljudima, da iznesemo sorte za koje smo zainteresovani . Imaju neke sorte koje su prioritet, tako da nadamo se da će doći veliki broj ljudi na sajam i da ćemo sklopiti što više ugovora sa njima, rekao je iz Bosnaplod Brčko Almir Hadžić.

Međunarodni sajam Trešnje koji se ove godine održava po četvrti put u Šatorovićima, dio je manifestacije „U susret proljeću“ čiji je glavni pokrovitelj i organizator Vlada Brčko distrikta. Sajam će trajati do 23. maja

Selo Šatorovići po proizvodnji voća, prije svega trešanja i jagoda, poznato je i van granica naše zemlje. Proizvođači kažu da su zadovoljni ovogodišnjim prinosom uprkos kišnom i hladnom proljeću. Sajam će za sve posjetioce biti otvoren i u naredna dva dana vikenda.

Novinar: Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA