Kiša i snijeg paralisali Sloveniju

596

Sjeveroistočni dio Slovenije pogođen je nevremenom i obilnim pljuskovima, dok je u Alpima i dalje velika opasnost od snježnih lavina.

Na području Maribora, Ptuja i Murske Sobote u posljednjih dvadesetak časova palo je u prosjeku 70 litara kiše po metru kvadratnom, prenijeli su mediji.

Tokom jučerašnjeg dana u sjeveroistočnim krajevima zemlje bilo je više intervencija vatrogasaca i drugih službi, a i danas prijeti opasnost od izlivanja manjih rijeka, jer se do večeri očekuje dodatnih 30 litara padavina po metru kvadratnom.

Zbog novog snijega koji je pao posljednjih dana i dalje je u visokim planinama na snazi proglašena opasnost od lavina, posebno u Julijskim alpima.

Mrazom, snijegom i poplavama ugrožene krajeve popodne će posjetiti slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan, koji je rekao da su, prema prvim procjenama, prošlosedmični mraz i snijeg nanijeli veliku štetu u vinogradima i na poljima, a posebno u voćnjacima, te da je šteta u nekim dijelovima zemlje 90-odstotna, ali da je još treba precizno utvrditi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA