Keri: Tražimo da sirijski režim posluša Rusiju

446

Novi vazdušni napadi izvedeni su rano jutros na sirijski grad Alep, iako je državni sekretar SAD Džon Keri stigao u Ženevu u nastojanju da spase prekid vatre u Siriji koji je pred kolapsom.

Poslije mirnog dana juče u istočnom sektoru vazdušni napadi su nastavljeni poslije ponoći, javio je dopisnik agencije Frans pres sa lica mjesta.

Gađano je više kvartova, među kojima i dosta naseljen kvart Bustan el Kasr. Za sada nema informacija o mogućim žrtvama.

Pobunjenici su sa svoje strane teškom artiljerijom sinoć gađali zapadni dio grada, kada je ubijeno troje civila među kojima i jedno dijete, saopštila je opoziciona Opservatorija za ljudska prava. Više od 20 civila i pedesetoro djece izgubilo je život od 22. aprila kada su obnovljeni sukobi u Alepu, gradu na sjeveru Sirije. Većinu napada izvela je avijacija sirijske vlade, čime se krši primirje koje je stupilo na snagu 27. februara uz posredovanje Vašingtona i Moskve.

Snage predsjednika Bašara al Asada, koje imaju nadmoć u vazduhu u odnosu na pobunjenike, kontrolišu zapadni sektor Alepa, a pobunjenici istočni dio.

Grad je podijeljen od 2012. i postao je glavno poprište sukoba u sirijskom ratu.

Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je sinoć u Ženevu u nastojanju da ponovo uspostavi prekid vatre uz pomoć UN, Rusije i arapskih zemalja.

– Postoji nada da možemo da načinimo određeni napredak, rekao je Keri na početku razgovora sa ministrom spoljnih poslova Jordana Naserom Džudehom odmah po dolasku u Ženevu.

Keri je istakao da su ovo “kritični sati”, prenio je Rojters.

– Tražimo saradnju Rusije i tražimo da (sirijski) režim posluša Rusiju, rekao je Keri.

Uoči Kerijevog dolaska u Ženevu, njegov portparol Džon Kirbi rekao je da je američki državni sekretar pozvao na hitnu primjenu prekida vatre u čitavoj Siriji i obustavu napada na civile.

– Državni sekretar je poručio da je okončanje nasilja u Alepu i povratak trajnog prekida vatre u čitavoj Siriji apsolutni prioritet, rekao je Kirbi, prepričavajući telefonske razgovore Kerija sa specijalnim izaslanikom UN za Siriji Stafanom de Misturom i generalnim koordinatorom sirijskog opozicionog Visokog pregovaračkog komiteta Rijadom Hidžabom.

– Keri je izrazio duboku zabrinutost povodom pogoršanja situacije u Alepu, gdje režim predsednika Bašara el Asada nastavlja sa eskalacijom konflikta gađajući prvenstveno nevine civile i kršeći primirje, za šta lažno optužuju El Nusra front, navodi se u saopštenju.

– Ti napadi predstavljaju direktno kršenje prekida vatre i moraju odmah da prestanu, istakao je Keri.

Keri će u Ženevi razgovarati sa izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom i ministrima arapskih zemalja. SAD i Rusija su učestvovale u postizanju novog privremenog primirja u Damasku, obližnjem uporištu pobunjenika Istočnoj Guti, kao i režimskom uporištu Latakiji, ali ne i Alepu.

Rat koji je počeo 2011. zbog krvavog gušenja prodemokratskih protesta prerastao je u sukob sa brojnim akterima, kako Sirijcima tako i strancima, u kome je ubijeno više od 270.000 ljudi, a gotovo polovina stanovništva je napustila svoje domove.

Međunarodna zajednica želi da ukloni prijetnju ekstremističkih grupa kaoje okupiraju velike dijelove teritorije u Siriji i Iraku, i da zaustavi masovni odlazak Sirijaca, od kojih veliki broj dolazi do Evrope.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA