Keri ide u Ženevu da podrži prekid vatre u Siriji

442
Američki državni sekretar Džon Keri putuje u Ženevu u znak podrške prekidu vatre u Siriji gdje su nastavljeni sukobi u provinciji Alep.

Keri će u imati razgovore sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom i kolegama iz Saudijske Arabije i Јordana, Adelom el Džubeirom i Naserom Džudehom, izjavio je portparol američke diplomatije Džon Kirbi.

– Američki državni sekretar putuje u Ženevu da bi podržao obustavu sukoba na sirijskoj teritoriji kako bi humanitarnim organizacijama bio omogućen pristup ugroženim područjima – rekao je Kirbi.

Više od 200 osoba poginulo je za osam dana u sukobima na sjeveru Sirije, posebno u provinciji Alep, što su UN ocijenile kao “monstruozno nepoštovanje života civila s obje strane”.

Porast nasilja i sukoba zaraćenih strana u Siriji uništio je prekid vatre koji je stupio na snagu 27. februara uz posredovanje SAD i Rusije. Zbog eskalacije nasilja dovedeni su u pitanje već krhki indirektni pregovori pod okriljem UN u Ženevi.

Izvori bliski američkim, ruskim i sirijskim izvorima saopštili su u petak uveče da su SAD i Rusija dogovorile prekid vatre na dva područja u Siriji koji ne obuhvata Alep.

Rusija je ranije saopštila da neće tražiti od Damaska da prekine vazdušne napade u provinciji Alep, ocjenjujući da se na tom području vodi “borba protiv terorističke pretnje”.

U Siriji je tokom petogodišnjeg rata stradalo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA