Kemal Pekić – majstor za bicikle već 40 godina (VIDEO)

3271

Proljeće je pravo vrijeme za rekreaciju u prirodi. Jedan od zdravijih vidova vježbanja svakako je i uživanje u vožnji biciklom. Ljubitelji dvotočkaša, znaju koliko je važno da njihov ljubimac bude u ispravnom stanju, a ko se brine o takvim stvarima, saznaćete u narednom prilogu.

Brčko ima samo jednu registrovanu radnju u kojoj se popravljaju bicikla. Majstor za bicikla, ovim poslom bavi se već 40 godina. Zanat je naslijedio od svoga oca a prvi bicikl popravio je sa trinaest godina. Dan danas tvrdi, da se od ovog zanata može pristojno živjeti.

– Ima posla, ima. Ova godina je najača od svih godina do sada što sam radio. Veliki su kvarovi na točkovima, ovaj, puno ima ovih koji dolaze kao mušterije. Ja sezonu radim otprilike. Ja radim od marta do krajem avgusta, septemba. Petnaesti septembar je kraj i onda se alat priprema za sledeću sezonu – rekao je vlasnik radnje “Šimano bajk”, Kemal Pekić.

Pekić kaže da u sezoni radi duplo radno vrijeme. Posla ima na pretek a u prilog tome govori i činjenica da je ovo zanimanje rijetko, te konkurencije skoro da i nema. Majstor kaže da bi velikodušno svoje znanje prenio na mlađe generacije, ali je interesovanje za zanate globalno opalo.

Bilo je ovih konkurenata da dođu da ovaj da nauče nešto ali malo se zadrže kod mene. Mjesec dana ili dva i odu. Jednostavno ode. Nije više zaineresovan i to. Naučio sam ja njih desetak da popravljaju bicikla – kaže Pekić.

Zanati iako obezbjeđuju posao, izgleda da nisu popularni, te majstor u svojoj radnji uglavnom radi sam. Iskoristili smo priliku i da ga pitamo, na šta treba obratiti pažnju kada želimo da kupimo bicikl.

– Da vam kažem, bolje je uzeti polovan jedan na Lončarima, da uzmete kvalitetan bicikl, možete naći polovan do 100 maraka ili 150 i do 200 eura a kineski mislim da su loši. Kineski ko god kupi, mora odmah donijeti na servis, da se otvore ležaji i podmaže, jer ako ne uradite to u roku od 15 dana izgubićete sve – tvrdi on.

Pekić kaže da je do sada popravio sugurno i pola miliona bicikala. Djeca, rekreativci ali i oni koji se biciklizmom profesionalno bave svakodnevno ga posjećuju i koriste njegove usluge.

Autor: Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA