Kampanja “Uknjiženo vrijedi više” daje prve rezultate

787

Projektom „Registracija nepokretnosti“ koji sprovodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS trenutno je obuhvaćeno 63 odsto planiranih katastarskih opština.

Kampanja „Uknjiženo vrijedi više“ koju Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS sprovodi u okviru ovog projekta biće završena u julu ove godine. Cilj ove kampanje bio je podizanje svijesti građana o važnosti registracije nekretnina, kako bi zaštiti svoja prava i interese prilikom osnivanja jedinstvenog katastra nepokretnosti u RS.

U Upravi ističu da je glavni cilj projekta informisanje građana, odnosno njihovo aktivno učešće u procesu osvnivanja jedinstvene evidencije, kako bi se na taj način zaštitila njihova prava i interesi.

Miloš Komljenović, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove kaže da je cilj da nakon transparentnog javnog izlaganja svaki građanin ostvari svoje pravo pred upravom.

– Automatski, to je zaštita i ljudskih prava i znak da postoji pravna država. Ako građanin nema povjerenja u registraciju svojih nepokretnosti onda tu nema pravne države – rekao je Komljenović.

Proces osnivanja katastra nepokretnosti sprovodi se izlaganjem na javni uvid podataka o nepokretnostima. Tokom realizacije ovog projekta komisija na terenu susrela se sa brojnim problemima, a neki od najčešćih su bili neažurnost podataka, kao sporovi između potencijalnih vlasnika.

– Ukoliko ima bilo kakav spor između suvlasnika, mi zaustavljamo taj proces i upućujemo stranke na sudove – rekao je Komljenović.

Izlaganje podataka o nepokretnostima u okviru projekta registracije nekretnina završeno je u 64 katastarske opštine, dok je u 41 je izlaganje u završnoj fazi. U 28 opština izlaganje bi trebalo da počne za nekoliko dana, a u 35 pripreme za izlaganje su u toku.

Darko Mišković, rukovodilac jedinice za implamentaciju projekta „Registracija nekretnina“ kaže da je trenutno obuhvaćeno 168 katastarskih opština, odnosno oko 63 odsto predviđenih samim projektom.

– Projekat obuhvata 24 političke opštine od 34 koliko je predviđeno projektom – rekao je Mišković.

Projekat „Registracija nekretnina“, koji je finansiran iz kredita Svjetske banke obuhvatiće dvije postojeće evedencije nekretnina u jedinstven katastar nepokretnosti. Nakon osnivanja jedinstvene evidencije, građani više neće morati da vade posjedovni list, već jedinstveni list nepokretnosti. Ovo će za građane značiti manje papirologije, kraće vrijeme čekanja i znatno niže troškove. Iako je bilo planirano da ovaj projekat bude završen do 2018. godine, rok za završetak registracije nekretnina produžen je na 2020. godinu.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA