Kad klinci “postanu” pekari (VIDEO)

883

Mališani iz vrtića „Čarolija“ posjetili su Poljoprivrednu školu u Banjaluci da bi vidjeli kako se prave pekarski proizvodi, ali su i sami pravili kiflice, pletenice, zvijezde i razne životinjski oblike od tijesta.

U okviru manifestacije Dani otvorenih vrata, kojom se želi promovisati pekarski zanat, Poljoprivredna škola ugostila je djecu koja pohađaju ovaj vrtić, ali i djecu čiji su roditelji zaposleni u školi.

Za Mateu je prava avantura bila praviti zebru, psa ili zvijezdu. I njena drugarica Katja je zbrajala životinjske oblike.

– Pravim male kolačiće. Pravim leptira, slona i lava. Sve to sama pravim – kaže Katja.

I jedan i drugi Danilo su vrijedno radili. Jedan je pravio kifle, a drugi razne figure. Una je danas spremala za druge.

– Danas spremam za svog brata, jer danas idem kod njega. Ponekad spremam tijesto i kod kuće. Pravim pitu kad dođe baka – ponosno kaže Una.

Mali pekariiii

Kroz ovakav vid aktivnosti mališani stiču nova iskustva i podstiču kreativnost. Za djecu vrtićkog uzrasta veoma je važan praktičan rad i rad sa rukama, kažu profesori. U poljoprivrednoj školi se trude da djeci školskog i predškolskog uzrasta što bolje predstave praktične zanate. Svoja vrata otvaraju već tradicionalno, naglašava profesorica praktične nastave, Slavica Baroš.

– Mi primamo učenike iz osnovnih škola iz prvih razreda, primali smo prošle godine čak i djecu iz Zotovića. Ovo je manifestacija gdje mi primamo djecu iz vrtića i djecu od kolega mojih koja ovdje dođu da se malo druže, da malo se izigraju s tijestom, da ispeku i ponesu svojima – kaže Baroš.

Osim imitacije pekarske opreme koju su napravili u vrtiću, mališani su za svoje domaćine pripremili i pjesmicu o pekarskom zanatu.

Danijela Aksić Marković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA