Junker: Uvođenje kontrola je “politička katastrofa”

498

Ukoliko Austrija uvede kontrole na granici sa Italijom, to bi bila “politička katastrofa” za Evropu, izjavio je danas predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.
Beč prijeti da će nastaviti sa kontrolama na graničnom prelazu Brener, kao dio paketa mjera za borbu protiv migranata ako Italija ne učini više da bi smanjila broj pridošlica u Austriju.

Alpska ruta predstavlja veliki evropski transportni koridor i ključna je veza između sjevera i juga kontinenta, rekao je Junker za njemačku Medijsku grupu “Funke”.

JUnker je istakao da je to razlog zašto će bilo kakva blokada prelaza Brener imati ne samo ozbiljne ekonomske posljedice, već što je najvažnije, i teške političke posljedice, , prenosi AFP.

Sa više od 28.500 migranata koliko ih je pristiglo od 1. januara, Italija je ponovo postala glavna ulazna tačka za migrante koji dolaze u Evropu, nakon potpisivanja dogovora između EU i Turske i zatvaranja balkanske rute iz Grčke.

Austrija se nalazi na raskrsnici dvije glavne trase migranata, sa Balkana i iz Italije, a preko njene teritorije je tokom 2015. godine prešlo nekoliko stotina hiljada migranata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA