Jadransko primorje – najskuplje za ljetovanje

737

Turisti koji godišnji odmor planiraju da provedu na grčkim plažama, Crnogorskom ili Hrvatskom primorju to zadovoljstvo platiće u prosjeku 100 maraka skuplje nego lani.

U turističkim agencijama širom RS kažu da je do poskupljenja došlo zbog osjetnog pada prodatih aranžmana za Tursku, koja je godinama bila hit destinacija za ljetovanje. Turistički radnici potvrđuju da je zbog terorizma u ovoj zemlji sve manje onih koji se odlučuju da tamo ljetuju, a kao zamjenske destinacije uglavnom biraju Grčku, Crnu Goru ili Hrvatsku. Nižim cijenama ne mogu privući turiste ni u Egipat i Tunis.

U Turističkoj agenciji “Sani travel” iz Banjaluke kažu da su do sada prodali najviše aranžmana za ljetovanje u Grčkoj.

– Za deset polupansiona na Krfu u hotelu i prevoz potrebno je izdvojiti 689 KM po osobi – rekli su u “Sani travelu”.

Mnogi žele da se odmaraju na Rodosu i Zakintosu, a ne zaostaje potražnja ni za Crnogorskim i Hrvatskim primorjem.

– Desetodnevni hotelski smještaj u Makarskoj košta između 490 u junu do 609 maraka u avgustu, dok je za deset dana u Budvi potrebno izdvojiti 1.065 KM – rekli su u ovoj agenciji.

U banjalučkoj agenciji “Smiljić” kažu da su pripremili specijalne ponude za Crnogorsko primorje, te da su do sada rasprodali 60 odsto ovih aranžmana.

– Za osmodnevni boravak u Igalu turisti plaćaju 199 KM, a prvi polazak je 11. juna. Po specijalnoj ponudi za sedam dana u Hrvatskoj u mjestu Baška Voda potrebno je izdvojiti 364 marke – rekli su u ovoj agenciji.

Dodaju da deset dana na Halkidikiju košta 383 KM, a u cijenu je uračunat i prevoz autobusom. U dobojskoj agenciji “Istra turs” potvrđuju da je došlo do promjene cijena u odnosu na prošlu godinu za oko 100 maraka.

– Za sedam polupansiona na Halkidikiju u Grčkoj potrebno je 585 KM i to je jedna od najtraženijih destinacija, dok je za Crnu Goru cijena za sedam polupansiona oko 500 KM – rekli su u ovoj agenciji.

Dodaju da je najmanje zainteresovanih za ljetovanje u Hrvatskoj jer sedam polupansiona košta od 1.000 do 1.200 maraka, duplo više nego za odmor na plažama u Grčkoj.

Stanovnici Bijeljine ovih dana najviše rezervišu aranžmane za Crnu Goru i Grčku. U Turističkoj agenciji “Hepi travel” ističu da su cijene ljetovanja u odnosu na prošlogodišnje više za pet do deset odsto.

– Za sedam polupansiona u Paraliji potrebno je 510 maraka, dok je cijena sedmodnevnog aranžmana u Sutomoru 458 KM – rekli su u ovoj agenciji.

Sezonci

Da sve više turista odlazi na Hrvatsko primorje na ljetovanje pokazuje i ogromna potražnja za sezonskim turističkim radnicima. Procjenjuje se da bi ove godine broj sezonaca mogao da premaši lanjskih 42.000, a samo u ugostiteljstvu taj broj bi mogao dostići 30.000.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA